Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Långdansen kring Guggenheim har pågått i fyra år - se timeline

Från 2015
Uppdaterad 29.11.2016 15:25.
Guggenheimtomten utritad.
Bildtext Guggenheimtomten utritad.
Bild: Guggenheim Helsingfors

Guggenheimstiftelsen presenterade museet i Helsingfors år 2011, men initiativet föll i Helsingfors stadsstyrelse. År 2013 beslöt man att ordna en arkitekttävling för museet. I dag på tisdagen offentliggörs vinnaren. Trots arkitekttävlingen finns det ännu inget beslut om att bygget blir av.

Juni 2015

Guggenheim Helsinki-arkitekttävlingens vinnare avslöjas. Trots tävlingen finns det inget beslut om att bygga ett museum. Hälften av den privata finansieringen fattas fortfarande, och ingen offentlig diskussion har förts om Helsingfors stads eller statens finansieringsbeslut.

December 2014

Finalisterna för arkitekttävlingen väljs. Bland de sex finalisterna finns ingen finländare.

Oktober 2014

Guggenheim Helsinki-tävlingens bidrag presenteras. Sammanlagt deltog 1715 tävlingsbidrag från olika länder. Det här innebär att tävlingen är en av de största arkitekttävlingarna genom tiderna.

Juni 2014

Guggenheimmuseets arkitekttävling körs igång. Helsingfors museiprojekt är Guggenheimstiftelsens första öppna arkitekttävling. Den tudelade tävlingen tar två år.

December 2013

Fastighetsnämnden avvisar reserveringen av Södra hamnens tomt för bygget, men stadsstyrelsen förespråkar tomtreserveringen genast i början av året.

September 2013

Guggenheimstiftelsen presenterar ett nytt förslag för museibygget i Helsingfors. Istället för Skatudden vill man nu bygga museet i Södra hamnen. Man beslutar att ordna en arkitekturtävling. Stiftelsen lovar finansiera tävlingen själv.

Augusti 2013

Guggenheimstiftelsens ledning träffar politiska beslutsfattare i Helsingfors. Meningen är att få staten att finansiera en del av projektet.

Maj 2013

Det andra Guggenheimprojektet inleds. Stiftelsen uppger att den åter är intresserad av att bygga ett museum i Helsingfors. Stiftelsen anlitar den finländska PR-byrån Miltton som lobbare.

Maj 2012

Helsingfors stadsstyrelse avvisar Guggenheimmuseet med rösterna 8 - 7.

April 2012

Arbets- och näringsministeriet är redo att finansiera museets arkitekttävling om museet byggs av trä.

Januari 2012

Stiftelsens utredningsgrupp föreslår att bygga museet i Helsingfors. Enligt utbildnings- och kulturministeriet är det Guggenheimstiftelsen som drar mest nytta av projektet, medan Helsingfors stad bär de ekonomiska riskerna.

Augusti 2011

Guggenheimstiftelsen föreslår att museet byggs på Skatudden. Helsingfors stadsdirektör Jussi Pajunen lovar i en intervju att museet blir klart år 2018.

Januari 2011

Det första Guggenheimprojektet börjar. Helsingfors stad meddelar att man beställt en utredning av Solomon R. Guggenheim-stiftelsen om att eventuellt bygga ett museum.