Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Använder du svenskan?

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Kundbetjäning på hattavdelningen år 1930. Man köper hatt av kassabiträde i Stockmann.
Bildtext Haluaisin ... eiku nej, jag skulle vilja ... Vågar du inleda en konversation på svenska i affären?
Bild: CC

Du vill ha hjälp av ett affärsbiträde, du ringer sjukhuset, du beställer mat på en restaurang ... vågar du prata svenska eller byter du automatiskt till finska? Svara på Myteriets poll!

Den finlandssvenska identiteten blir svagare, speciellt i tvåspråkiga familjer i södra Finland. Det har Susan Sunback, professor i sociologi vid Åbo Akademi, kommit fram till.

Susan anser att individualismen gjort att färre anser att de måste ta ansvar för svenskans ställning. Som exempel ger hon Alexander Stubb - en man som gärna pratar och står upp för svenskan, men som inte ser något problem i att sätta andra intressen före språket. Han skulle heller knappast visa upp en stark samhörighet med den enspråkigt svenska befolkningen i Finland.

Bland många finlandssvenskar håller svenskan på att bli ett språk man mest använder privat. Det kan till och med kännas lite löjligt att stå upp för svenskan och finlandssvenskarnas rättigheter.

Var står du i frågan? Försöker du stå upp för svenskan eller är det något som förpassas till svenskan? Och hur gör du i affären eller på andra ställen där du behöver få service? Vågar du inleda en konversation på svenska? Kommentera gärna!

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

I skriften Land, språk och socialt kapital kan du läsa mer om ämnet, som bygger på en enkätundersökning med personer från både språkmajoriteten och språkminoriteten i Sverige och Finland. Finland representeras av Hangö, Åbo, Sankt Karins, Kristinestad, Pedersöre och Vasa. Sverige av Gnosjö, Borås, Fagersta och Eskilstuna.

Störst missnöje med språksituationen finner man bland de finskspråkiga som lever i en väldigt svenskspråkig kommun, som Pedersöre och Kristinestad. I Finland har också majoriteten en mer negativ bild av minoriteten än i Sverige eller andra jämförbara länder, som Kanada, Belgien och Schweiz.

Ungefär två tredjedelar av finlandssvenskarna tycker att deras framtid som språklig minoritet är hotad.

Hör mer om ämnet i dag (23.6) i Myteriet i Radio X3M klockan 12.30.

Källa: Vasabladet (23.6)

Mer om ämnet på Yle Arenan