Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Jordskott – roten till allt ont

Från 2015
Uppdaterad 13.02.2017 09:30.

Hur långt är vi beredda att gå för att skydda dem vi älskar, och vilka dolda krafter kan slå tillbaka om vi låter egoism och girighet styra våra liv? Svenska succéserien Jordskott, som i hemlandet sågs av 1,4 miljoner, är en skrämmande historia med rötterna i den nordiska urskogen.

Maan povessa yle.fi.ssä

Flera år har gått sedan poliskommissarie Eva Thörnblads dotter Josefine försvann vid skogssjön i Silverhöjd. Det ansågs vara en tragisk drunkningsolycka, men kroppen hittades aldrig och Eva har inte kunnat släppa tanken på att någon tog henne.

Nu händer det igen. En liten pojke i Silverhöjd försvinner utan ett spår och Eva åker tillbaka till sin hembygd. Officiellt för att ta hand om arvet efter sin bortgångne far, storföretagaren Johan Thörnblad, vars företag bedrivit rovdrift på naturtillgångarna runt Silverhöjd. Men hennes egentliga plan är att ta reda på om det finns någon koppling mellan pojken och hennes dotters försvinnande.

Eva kommer i kontakt med den lokala polisutredaren Tom Aronsson och Göran Wass från Rikskriminalen, som engagerar henne i sökandet efter den försvunne pojken. Men Eva bedriver även egna efterforskningar och drivs snart mot starka och okända krafter.

Programmet är inte längre tillgängligt

En krokig väg mot huvudrollen

Huvudrollen som Eva Thörnblad spelas av Moa Gammel. Trots flera roller de senaste åren i filmer som Tommy, Kärlek Deluxe och Home är Gammel ännu ett ganska okänt namn i Finland.

För SVT berättar hon om en karriär som startade som 12-åring då hon fick rollen som Annika i en uppsättning av Pippi Långstrump. Att fortsätta skådespelarkarriären har dock inte alltid varit en självklarhet.

- Jag hade en kris och har fortfarande en lite kris med skådespeleriet faktiskt, för det handlar så mycket om att låta någon annan definiera vem du är och låta någon annan bestämma över ditt öde. Det kan vara väldigt frustrerande att jag inte själv får driva min egen vilja. Så jag fick kris och ville bli producent och gick en ekonomiutbildning. Det har varit en ganska krokig väg. Jag har inte exempelvis gått scenskolan.

Man måste kolla, det är ett helt eget universum som Henrik Björn, skapare och regissör, har gjort.

Moa Gammel

Att acceptera rollen som Eva Thörnblad var dock inget svårt beslut. Dels var manuset intressant och dessutom var huvudkaraktären en komplex karaktär som erbjöd en intressant utmaning

- Man måste kolla, det är ett helt eget universum som Henrik Björn, skapare och regissör, har gjort, konstaterar Gammel.

- Det bästa med huvudrollen är att den är så komplex. Hon pendlar mellan två ytterligheter. Hon är både en kompetent yrkeskvinna som förhandlare vid polisen samt den sörjande mamman som gått igenom traumat att förlora ett barn. Hon är de två personerna genom hela serien och det var helt fantastiskt att få kastas mellan de två känslolägena.

Någon enkel resa blev dock inte inspelningarna. Så intensiv är serien att den till och med påverkade nattsömnen för åtminstone två av huvudrollsinnehavarna.

- Jag led av insomnia under hela inspelningen. Jag kunde inte sova för de här energierna som vi höll på med på dagarna smittade av sig. Göran Ragnerstam fick exakt samma grej. Som privatperson var det jättejobbigt men som skådespelare var det jättebra för man hamnade i ett högsensitivt läge, berättar Gammel

En serie som ingen beställt eller ens vill ha

Bakom serien står alltså Henrik Björn som arbetat med både grundidé, manus och som konceptuerande regissör. Flera års arbete ligger bakom serien och länge var det oklart om dramaserien överhuvudtaget skulle bli av. Från huvudfinansiären SVT blev det faktiskt först blev ett nej, som med tiden blev ett nja och till slut ett ja.

Är man bara öppen för att få göra en resa, vill bli överraskad, lite road och lite skrämd då skall man titta på Jordskott.

Henrik Björn

- Jordskott är en visuell serie, vacker och skrämmande. Den börjar i något som många kommer att kunna relatera till när det gäller drama, en kriminalhistoria, men den tar ganska fort en avstickare. Är man bara öppen för att få göra en resa, vill bli överraskad, lite road och lite skrämd då skall man titta på Jordskott, slår Björn fast

För Björn själv har projektet naturligtvis över åren blivit mycket personligt. Själva drivkraften till serien var att skapa något eget – något som inte var baserat på en bok eller en version av någon utländsk serie.

- Det kom ett behov att göra något annat än reklamfilm som jag hade jobbat med i flera år och jag ville göra något som ingen hade beställt, betalat för eller ens ville ha. Utan bara skriva det för mig själv. Det är väldigt befriande att nollställa sig på det sättet.

- Det blev ett upplägg, en kortfilm kan man säga, som jag döpte till Jordskott redan första dagen jag satt och skrev. Grundpremissen kring Jordskott kom de första dagarna som nu ett antal år senare har det blivit tio timmar drama.

Ett brett skådespelargarde

I Jordskott återses många kända svenska skådespelarnamn som Göran Ragnerstam, Lia Boysen, Peter Andersson och Johannes Brost. Här finns också unga skådespelare och debutanter. De unga representeras i första hand av 21-åriga Happy Jankell som bland annat haft mindre roller i Yle Fem-serier som Solsidan och Anno 1790. Yohio, som kanske främst är känd för sina framträdanden i Melodifestivalen, gör skådespelardebut.

Det finns även finländska färger i serien. Ville Virtanen har en av huvudrollerna som den mystiske och kallblodiga Harry Storm. Också i produktionen finns två kända finländska filmnamn, avsnittsregissören Anders Engström samt chefsfotografen Kjell Lagerroos.

Den nordiska urskogen gömmer sommarens mest skrämmande historia.

Orginaltitel: Jordskott (Sverige 2015)
Serien sändes första gången i Yle Fem 2015
10 avsnitt
30 dagar på Arenan

Serie skapad av Henrik Björn.
Produktion: Palladium Fiction för SVT / Samproduktion

Test: Kan du lösa sommarens mest skrämmande gåta
Jordskott - svensk thrillerpremiär

Trailer för Jordskott (SVT:s Youtube-konto)

Artikeln är bland annat baserad på följande artiklar:
SVT: Vi led av insomnia genom hela inspelningen
SVT: Fantastiskt att få kastas mellan olika känslolägen
SVT: Henrik Björn om skapandet av succéserien Jordskott

Mer om ämnet på Yle Arenan