Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Unicef: 68 miljoner barn riskerar dö

Från 2015
Uppdaterad 23.06.2015 11:26.
Pojke på Filippinerna plockar material för återvinning i slumområdet utanför Manila.
Bild: EPA/FRANCIS R. MALASIG

Om målsättningen att eliminera den extrema fattigdomen innan 2030 inte uppnås, kan 68 miljoner barn dö under de kommande 15 åren av orsaker som hade kunnat förhindras. Det varnar Unicef för i en ny rapport.

I september ska världens ledare sätta upp nya globala utvecklingsmål för 2030 för att bland annat helt utplåna barndödligheten, undernäring och extrem fattigdom. Målsättningarna ska ersätta de så kallade millenniemålen från 2000.

Ett undernärt barn i Senegal.
Bildtext Ett undernärt barn i Senegal.
Bild: EPA/HELMUT FOHRINGER

Problemet med millenniemålen var att de mätte medelvärden, enligt Unicef. Myndigheterna har därför fokuserat för mycket på de barn och samhällen som är lättast att nå och lämnat de mest utsatta utanför.

Till exempel kommer 119 miljoner barn att fortfarande vara kroniskt undernärda 2030 utgående från dagens befolkningsökning.

600 miljoner lever i extrem fattigdom

På 15 år har enorma framsteg ändå gjorts på flera områden, men de har också visat hur många barn som lämnats kvar, skriver Unicefs generaldirektör Anthony Lake i rapporten.

Skolflickor i Liberia.
Bildtext Chansen är nästan dubbelt större att en flicka inte kan läsa i jämförelse med en pojke.
Bild: EPA/AHMED JALLANZO

Millenniemålet från 2000 som skulle halvera den extrema fattigdomen i världen fram till 2015 har uppnåtts men de nuvarande målsättningarna räcker inte till. Nästan 600 miljoner barn lever fortfarande på under 1,25 dollar eller drygt en euro per dag.

Antalet barn som dör innan sin femårsdag har minskat med hälften sedan 1990, från 13 miljoner till 6 miljoner barn per år. Trots det är chansen att dö dubbelt större för ett fattigt barn än för ett barn från en rik familj.

58 miljoner barn har ännu inte möjlighet till grundläggande utbildning. Om den nuvarande trenden håller i sig kommer det ta 100 år innan alla flickor i de fattigaste länderna söder om Sahara kommer få grundläggande utbildning, uppskattar Unicef.

Diskussion om artikeln