Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Golf ger friskt humör och vackra svingar

Från 2015
Uppdaterad 10.06.2016 13:42.
Golf så in i Norden - Spela upp på Arenan

Mången har sagt att golf är världens dyraste sport, men så dyr är den inte, påperkar redaktör Christer Bonn. Golf börjar bli en gren för var och en 1982. Vi besöker Karleby och Tali golfbanor.

Karleby stad har ställt 27 hektar till golfens förfogande och gjort en 9-håls bana. Stadsdirektör Ralf Porkko berättar om golfområdet för Christer Bonn. Med golfbanan får staden frivillig arbetskraft. Att inrätta kommunala golfplaner står inte på agendan, trots att man i Sverige har börjat med det.

Golfens ideologi är spännande. Nordens Mr Golf, f.d. ishockeyspelare, Sven Tumba berättar om varför han övergick till golfen.

Golfen innehåller det finaste från ishockey.

Sven Tumba

I golf får man ha bollen för sig själv, man behöver inte stå ut med tacklingar och man kan hålla på tills man är urgammal, säger Tumba.

Golfsäsongen är relativ kort i Norden, endast 6 månader. Tumba påpekar att vi därför inte nordiska elitspelare, men som sällskapsspel fungerar golf bra.

Golf är alltså inte elitidrott, säger Tumba. All sport är dyr, men golf kan man göra billigt. När man köpt en klubba håller den länge. Man spelar golf ute i vilket väder som helst.

I programmet tar man inte ställning till golfaktier och green cards

Så beger sig programmet ut för att träna. Golfaren Sigge Nyström kommenterar slag, svingar, klubbor och puttar.

Golf i Tali, Helsingfors (stumt) - Spela upp på Arenan

Golfklubben i Tali, Helsingfors golfklubb, grundades 1932 och är den äldsta och mest prestigefyllda i Finland. Vi besöker Tali i ett stumfilmsklipp från 1962.

Mer om ämnet på Yle Arenan