Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nya bakslag för IS i Syrien

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Syriska kurder utanför staden Palmyra.

Terroristgruppen IS har lidit nya allvarliga bakslag i Syrien då kurdisk milis rycker fram mot Raqqa och armén närmar sig världsarvsstaden Palmyra.

I norra Syrien har syriska kurder intagit den viktiga militärbasen Brigad 93, strax norr om jihadisternas starkaste fäste Raqqa.

Militärbasen erövrades av IS ifjol somras då regeringsstyrkor drevs ut från basen.

- IS försvarslinjer drevs tillbaka till utkanterna av Raqqa, säger Rami Abdel Rahman, chef för det Syriska Människorättsobservatoriet som stöder sig på ett nätverk av aktivister inne i Syrien.

Jihadisterna har under den senaste tiden befäst sina frontlinjer i Raqqa för att försvara sin inofficiella huvudstad där en stor del av IS högsta ledning tros befinna sig.

Andra stora förlusten inom en vecka

Det är den andra stora förlusten på en vecka för IS, efter att kurdmilisen YPG förra veckan intog den viktiga gränsstaden Tel Abyad vid den turkiska gränsen understödd av amerikanska flygattacker.

Tel Abyad utgjorde jihadisternas främsta smuggelrutt till Turkiet och en viktig försörjningsled söderut till Raqqa.

Staden användes för att exportera olja och för att smuggla in utländska jihadister och förnödenheter till jihadistkontrollerade områden i Syrien.

-Det här innebär att Islamiska staten håller på att kollapsa i sitt eget fäste, säger Rami Abdel Rahman,.

Armen närmar sig Palmyra

I sydöstra Syrien har armén ryckt fram mot världsarvsstaden Palmyra och intagit ett strategiskt viktig område som gör det möjligt för armén att transportera olja mellan östra och västra Syrien.

- Det gör det möjligt för regimen att säkra en transportrutt för olja från oljefältet Jazal till andra regeringskontrollerade städer, säger människorättsaktivisten Rami Abdel Rahman.

Armén lär nu befinna sig endast 10 kilometer väster om Palmyra som IS intog i maj.

- Infanteriet har gjort kännbara framsteg i området kring Biyarat al-Gharbiyeh väster om Palmyra som tidigare kontrollerades av IS, skriver regeringens officiella språkrör al-Watan i Damaskus.