Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Handbollsherrarnas VM-kvalmotstånd: Österrike, Rumänien och Italien

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Teemu Tamminen
Bild: Lehtikuva

Färska bekantskapen Österrike, ett tufft Rumänien samt Italien. De finländska handbollsherrarna fick en svår VM-kvalgrupp.

Det främst rankade laget i Finlands grupp är Österrike, som också fanns i samma grupp som de finländska herrarna i det nyss avslutade EM-kvalet.

Finland förlorade då hemmamatchen med 23–26 och på bortaplan fick Mikael Källmans manskap stryk med siffrorna 22–29.

Rumänien är en annan svår motståndare, rumänerna var med i VM-slutspelet så sent som 2011, men i ett dubbelmöte i EM-kvalet för ett drygt år sedan vann Finland över Rumänien med totalsiffrorna 62–61.

Finland borde ha en utmärkt chans att plocka poäng av gruppens fjärde lag Italien, även om det blev finländsk förlust senast lagen möttes i kvalsammanhang, 34–35 i EM-kvalet 2010.

Finland spelar mot samtliga lag i gruppen både på hemma- och bortaplan. Datumen för de sex matcherna är 4–8 november i år samt 6–10 januari och 13–17 januari i början på nästa år.

Bara gruppvinnarna går vidare till nästa skede i kvalet som består av en playoffrunda som slutligen bestämmer vilka tolv europeiska lag som gör värdnationen Frankrike sällskap i VM-turneringen 2017.

Luxemburg i EM-förkval

Samtidigt som VM-kvalet lottades i Wien fick Finland också en motståndare i EM-förkvalet inför Europamästerskapet 2018.

Här hade Finland bättre lottningstur. Färska förbundskaptenen Kaj Kekkis landslag måste för att nå det egentliga EM-kvalet slå Luxemburg i ett dubbelmöte.

De två matcherna mot Luxemburg spelas i april 2016 och Finland börjar på bortaplan.