Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Vogue är Annelis passion

Från 2015
Uppdaterad 24.06.2015 11:23.
Anneli Kanninen
Bildtext Voguing är Annelis livsstil.
Bild: Yle / Anna-Karin Siegfrids

Visste du att Vogue eller voguing är en dansstil? Och att det är unga inom gaykulturen som skapat den? För Anneli Kanninen, en av Finlands främsta voguare är det en passion.

För fem år sedan deltog Anneli Kanninen i sin första voguetimme. Idag är hon en av Finlands främsta vougare och dansstilen har blivit hennes livsstil.

Vogue eller voguing är samtidigt en dansstil och en livsstil. Enligt Anneli är dansstilen och livsstilen vacker, passionerande och känslosam. Och det var just känslan i dansen som tilltalade Anneli mest, då för fem år sedan när hon för första gången kom i kontakt med voguing.

Många känner till dansstilen genom Madonnas låt Vogue som släpptes 1990. Men voguing uppkom i Harlem, New York i mitten av 1960-talet. Det var unga inom gaykulturen som skapade dansstilen.

Voguingscenen var en plats som var fri från fördomar och förtryck. En dansstil där människor oberoende bakgrund, sexualitet och etnicitet öppet kunde leva ut känslor och uttryck.

Anneli har vunnit flera voguetävlingar både i Finland och utomlands, men på onsdagen (24.6) klockan 18.00 står hon som arrangör för Vogue ball i Hotel Kämps spegelsal.

I tävlingen deltar ett fyrtiotal vougare i kategorierna: Runway, New Way, Bizarre, Drag Queen & King och Vogue Femme.

I juryn finns Sofia ”Sofiabulous” Södergård (Swe), Krista Siegfrids, Minttu Vesala och Elias Koskimies.

Se och hör Anneli berätta om voguing.

Rättelse 24.6.2015 klockan 11:13
Meningen Det var unga män som inte tillhörde normen som skapade dansstilen. ändrades till Det var unga inom gaykulturen som skapade dansstilen.

Mer om ämnet på Yle Arenan