Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Guggenheimvinnaren olovligt hög

Från 2015
Uppdaterad 24.06.2015 08:09.
Guggenheimtävlingens vinnare Art in the City.
Bildtext Det vinnande bidraget i Guggenheims arkitekttävling överstiger Helsingfors siluett.
Bild: Guggenheimhelsinki

Vinnaren i Guggenheims arkitekttävling i Helsingfors strider mot tävlingens regler. Byggnaden är för hög för stadens siluett.

Bidraget Art in the City som planerats av franska arkitektbyrån Moreau Kusunoki Architect utsågs till vinnare under tisdagen. Det här trots att bidraget strider mot de regler som tävlingsjuryn borde ta i beaktande.

Vinnaren är nämligen för hög och är inte i enlighet med Helsingfors stads övriga siluett. Förutom vinnaren stred också andra av finalistbidragen mot tävlingsreglerna.

Arkitekt och teknologiedoktor Harri Hautajärvi sade i en intervju för Yle i januari att hälften av de sex finalbidragen i arkitekttävlingen bryter mot tävlingsreglerna i och med att de är för höga eller sträcker sig utanför tomten.

- Det är märkligt om juryn inte följer tävlingens regler, sa Hautajärvi då.

"Borde inte vara högre än kyrkorna"

Stadsplaneringskontorets chef i Helsingfors Mikko Aho sade till Yle Huvudstadsregionen att en byggnad i Helsingfors historiska centrum inte ska vara högre än kyrktornen.

- Om en arkitekt som deltar i Guggenheims arkitekttävling ändå vill bygga högre tar hen en risk men kan göra så om byggnadens arkitektur anses vara betydande. I sista hand är det ändå tävlingsjuryn som bestämmer, sade Aho i januari.

Han är själv med i tävlingsjuryn.

Finansieringen oklar

Hur byggandet av ett Guggenheimmuseum ska finansieras är fortfarande oklart.

Stödföreningen för Guggenheim Helsingfors har samlat in privata medel för ett museum, men stiftelsens ordförande säger att det har varit knepigt.

- Det är besvärligt att få med människor i ett projekt där mycket är öppet och som får mycket publicitet, säger stiftelsens ordförande Ari Lahti.

Under ett halvt år har stiftelsen samlat in pengar från ett tiotal aktörer, både från privatpersoner och från företag.

Sammanlagt har stiftelsen fått tio miljoner euro.

- Vi har samlat in en tredjedel av vårt mål. Jag tror att vi når målsättningen på 30 miljoner amerikanska dollar, säger Lahti.

Yle Nyheter TV-nytt: Det vinnade bidraget "Art in the City" - Spela upp på Arenan