Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Judas Priest är inte klar än

Från 2015
Uppdaterad 29.10.2015 12:39.
Ian Hill, basist i Judas Priest.
Bildtext Kjell snackade med Ian Hill, basist i Judas Priest.
Bild: EPA / STEVE C. MITCHELL

"The Priest is back" utlyser 63-åriga Judas Priest-frontmannen Rob Halford, sin vana trogen, under sin första mellanspeak i Helsingfors ishall den fjärde juni, då legendariska Judas Priest visar var nitjackan ska stå.

Några timmar före spelningen träffar jag basisten Ian Hill. Ian Hill är en typisk artig brittgubbe. Det märks på honom att både han och bandet fått en ny gnista i och med den unga gitarristen Richie Faulkner, som ersatte KK Dodning för fyra år sedan.

Judas Priest
Bildtext Kjell och Ian tog en selfie.
Bild: Privat

- Vi hade tänkt börja varva ner efter Epitaph-turnén år 2011-2012, med Richie kom på nya riff varje dag så kände vi andra också att vi hade mera att ge.

Judas Priest grundades 1969 och följande år blev Ian Hill medlem i bandet. Av den nuvarande uppsättningen så är det han som varit längst med. Med en så lång karriär samt så många hits i banken så börjar det bli en mardröm att sätta ihop setlists nuförtiden.

- Vi spelar flera nya låtar (från albumet Redeemer of Souls) än på väldigt väldigt länge. Flera av de nya låtarna har blivit publikfavoriter, säger Ian Hill. Och så har vi ju såklart en hel del låtar som vi bara måste spela varje kväll, om vi inte vill bli ihjälstenade. Låtar som Breaking The Law, Painkiller, Living After Midnight och många fler. Det svåra är att välja de övriga låtarna. Alltså de som varken hör till de allra största klassikerna, eller finns på det nyaste albumet.

Om Ian själv fick vara diktator i Priest och välja EN låt från deras diskografi till deras set så är valet inte så jätte svårt.

- Dissident Aggressor har alltid hört till mina egna favoriter, säger Ian. Vi spelade den rätt regelbundet på en turné för några år sedan och njöt av det varje kväll. Vi fick ju även en Grammy för just den låten. Grammyn har jag i min matsal hemma.

Världens bästa musikvideo

- Den var kanske lite "corny".

"Lite corny" säger du Ian? Orden räcker inte till att beskriva alla tiders metallvideo Hot Rockin'. I videon så uppträder bandet på ett gym, i en bastu, på en motorcykel och till slut på en scen, var precis allt brinner.

- Jaa du, skrattar Ian Hill. Det var ju det galna 80-talet då vi fortfarande festade en hel del. Alla rockband gjorde tråkiga musikvideor på den tiden, där de bara står på en scen och spelar. Så vi ville göra något nytt. Vi spelade såklart över rejält men mottagningen var rätt bra ändå

Vad händer sen?

Ian Hill ser inte det som en omöjlighet att Judas Priest ännu ger ut flera album. Framför allt Richie Faulkners närvaro verkar ha gett metallveteranerna en hel del år till.

- Man är ju rädd för den dagen då det hela tar slut, säger Ian Hill med lite oro i rösten. För tre av oss så kommer ju den tiden inom kort att man inte kan göra detta mera.

Hill hänvisar till trion Hill, Halford och Tipton, som alla fyllt 60 år redan länge sedan. Richie Faulkner är själv cirka trettio år yngre.

- Vi slutför åtminstone denna turné först och kollar sen. Det känns som att det ännu finns en hel del bra Priest-låtar i oss.

Hör hela intervjun här.

Supernova: Ian Hill / Judas Priest 040615

Programmet är inte längre tillgängligt

Metallväktarna