Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Domstol ogillade Elisas Anviakupp

Från 2015
Uppdaterad 30.05.2016 11:00.
Anvias butik På Stora Långgatan i Vasa.
Bildtext Anvias butik i Vasa. Arkivbild.

Det var fel att förkasta de röster de som tre tidigare Anviaägda bolagen hade gett vid senaste bolagsstämma. Det konstaterar Egentliga Finlands tingsrätt i sin dom.

När telekombolaget Anvia höll sin senaste bolagsstämma i maj blev det oväntat dramatiskt.

Elisa, som under en lång period köpt upp Anviaaktier i ett försök att ta över bolaget, hade bara en timme före bolagsstämman skulle hållas, lyckats få ett temporärt domslut kring totalt 6 570 aktier i Anvia.

Det gällde bolagen Dignus Oy, Puhelinvoima OY och Lännen viestintä Oy. De tre bolagen hade tidigare ägts av Anvia, men överförts till bolaget S4F som en del av ett aktiebyte med Anvia.

Elisa fick stor pott

Det temporära domslutet slog fast att Anvia inte längre kunde räkna till godo de rösterna som bolagens aktieinnehav skulle gett rätt till. I praktiken betydde det att Elisa, som hade kommit över 30 procent av aktierna i Anvia, plötsligt kunde få ett oväntat stort inflytande i Anvia - betydligt större än det som 30 procent av aktierna skulle ge.

Bland annat kunde Elisa få in 14 av sina ledamöter i Anvias förvaltningsråd som består av 30 personer och som i sin tur utser styrelse vid slutet av året.

"Inte hållbart"

Men nu visar det sig att det tillfälliga domslutet inte var hållbart, enligt tisdagens beslut i Egentliga Finlands tingsrätt.

- Det här betyder att de 6 570 rösterna ändå kan användas på den fortsatta stämman som kommer att hållas den 19 augusti. Då kommer bland annat bokslutet att behandlas, liksom dividendutdelningen, säger Bengt Beijar, styrelseordförande i Anvia.

Beijars position har varit hotad sedan bolagsstämman. Elisa har bland annat krävt att Beijar ska avsättas och att man skulle få in sin egen representant på posten.

Oklart kring förvaltningsrådets sammansättning

Hur det kommer att gå härefter med Elisas planer, är oklart.

Redan på fredag kommer nästa dom i frågan. S4F holding, som till en del ägs av Anvia efter aktiebytet, har väckt talan mot att rösterna inte kunde användas vid stämman. S4F kräver åtgärdsförbud gällande besluten på senaste stämma. Det gäller till exempel sammansättningen av förvaltningsrådet.

Enligt Bengt Beijar hänger de två sakerna ihop med varandra, men han vill ändå inte sia i hur det kommer att gå på fredag då Södra Österbottens tingsrätt kommer med sin dom.

Men det är uppenbart att Elisa åtminstone just nu ser ut att riskera att förlora en del av den makt som bolaget har kommit över i Anvia.