Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Christian Sundgren: Yttrandefrihet har inget med religion att göra

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Christian Sundgren är en av Vegas sommarpratare 2015
Bild: YLE/ Tiina Grönroos

När Christian Sundgren var en ung pojke läste han serietidningen Tintin på franska. Det var en bra övning för språket men också för Christians framtida jobb som journalist.

Sommarpratare Christian Sundgren

Programmet är inte längre tillgängligt

Fram till maj i år var veteranjournalisten Christian Sundgren ordförande för Reportar utan gränser i Finland, en organisation med rötter i Frankrike.

- Internationellt sett har vi mycket att göra för att förbättra yttrandefriheten. Reportrar utan gränser är en organisation som årligen rankar världen enligt yttrandefriheten. Brotten mot den friheten är många och de blir fler. Journalister och bloggare arresteras och mördas. 730 journalister har dött i arbete de senaste fem åren.

I sitt sommarprat nämner Sundgren morden på skämttecknarna i Paris och attackerna mot yttrandefrihetens förespråkare i Köpenhamn och Moskva.

- För den franska pressen är skämtteckningen, satiren, hånet av makthavare och religiösa ledare en flera hundra år gammal tradition.

- Skämtteckningar ska inte censureras, men de har ingenting att göra i nyhetsprogram eller saktidskrifter.

Christian betonar att yttrandefriheten också kräver respekt och ansvar. Den ska inte användas för att sprida hets mot folkgrupp.

- Redaktionen på Charlie Hebdo attackerades av terrorister som kallar sig för muslimer. I vulgärdebatten får Frankrikes fem miljoner muslimer bära skulden.

Christian Sundgren pratar också om den arabiska våren 2011 där internet var ett andningshål för alla informationshungriga, men som blev en apparat för förtryck.

- Makthavarna lärde sig snabbt utnyttja sociala medier för att styra och kontrollera sina undersåtar. IS utnyttjar nya media för sin propaganda.

- Yttrandefrihet har ingenting med religion att göra. Rätten att få yttra sig och få information gäller allt och alla och innebär en kritisk granskning av alla institutioner och makthavare.

Biståndsarbete

Som ung ekonomistuderande fick Christian Sundgren upp ögonen för världens klyftor och ojämlikheter. U-landsproblemen har varit ett tema i en bok han gett ut tillsammans med U.B. Lindström.

- Mina radioprogram om företagens rovdrift i u-länder föll inte alla på läppen. Det politiskt tillsatta programrådet behandlade dem ofta.

- Det är tur att Finnwatch finns idag. Den synar våra internationella företag i sömmarna. Det går inte längre att betala vilka svältlöner som helst och dra ut på arbetstiden i det oändliga.

Finlands låga bistånd till utvecklingsländerna får sig en rejäl känga i Christian Sundgrens sommarprat.

- Vi finländare ska själva konsumera så gott som all vår nationalproduktion. Vi ger mindre än en halv procent i bistånd!

- Med jämna mellanrum ifrågasätts biståndet och utvecklingssamarbetet, senast inför vårens riksdagsval och på helt felaktiga grunder. Miljoner människor har hjälpts upp ur fattigdomen. Utbildningen av flickor och kvinnor har hjälpt stora delar av Afrika till en bättre levnadsstandard.

Franskan och kontakterna till Frankrike

Christian Sundgrens sommarprat kryddas av fransk musik och små berättelser från Frankrike och Nordafrika. Efter åren som journalist på Yle har Christian bland annat jobbat som press- och kulturråd vid Finlands ambassad i Paris.

Det har således blivit en hel del ”på franska” för Christian under årens lopp och på många olika sätt. Somrarna tillbringar han i Bromarv i Västnyland och på sommartorget i byns skärgårdshamn är det nog svenska som gäller.

Bland annat den här musiken spelar Christian Sundgren:

Christian Sundgren sommarpratade i Radio Vega den 13 juli kl 10.05 och 18.03. Du kan också lyssna på hans sommarprat på Yle Arenan.

Sommarpratare Christian Sundgren

Programmet är inte längre tillgängligt

Här hittar du en lista på alla Vegas sommarpratare 2015.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln