Guggenheim: Saml och Gröna avvaktande - övriga säger nej
I Helsingforsfullmäktige väntar Samlingspartiet och De gröna på fler utredningar kring ett Guggenheimmuseum. Gruppordförandena för SDP, VF, Sannfinländarna och SFP är däremot kritiska.
Under tisdagen utsågs vinnaren i arkitekttävlingen för ett Guggenheimmuseum i Helsingfors. Nu ska Helsingfors stad inleda förhandlingar med Guggenheimstiftelsen och med understödsstiftelsen för Guggenheim Helsingfors.
Budgeten för Guggenheim
- Totalbudgeten för ett Guggenheimmuseum beräknas ligga på 156 miljoner euro.
- Av budgeten ska 28 miljoner euro bestå av privata medel. Den summan samlas in av Guggenheims understödsstiftelse. Omkring 10 miljoner euro är nu insamlat, enligt stiftelsens ordförande Ari Lahti.
- Den resterande summan på 128 miljoner euro ska staten och Helsingfors stad stå för, vilket betyder 64 miljoner euro var.
- Enligt Guggenheimstiftelsen skulle ett museum i Helsingfors ha en årlig ekonomisk inverkan på över 40 miljoner euro och skapa minst 100 arbetsplatser vid museet och 340-380 arbetsplatser på andra håll i Finland. Skatteintäkterna per år skulle vara omkring 3 miljoner euro.
Staden håller nu på med en egen utredning om projektets ekonomiska och näringslivsmässiga inverkan. Den ska bli färdig under sommaren och under hösten färdigställs stadens eget förslag som stadsstyrelsen ska ta ställning till. I sista hand är det stadsfullmäktige som fattar beslut om byggande av ett museum.
Yle Huvudstadsregionens rundringning till gruppordförande och ledande politiker visar att ingen är odelat positiv till projektet. Inställningen varierar mellan avvaktande och kritisk.
Samlingspartiet är störst i Helsingforsfullmäktige med 23 ledamöter medan De gröna är näststörst med 17 ledamöter. Tillsammans har de 40 av 85 ledamöter i stadsfullmäktige i Helsingfors.
Saml: Finansieringen största frågan
Lasse Männistö (Saml), som leder fullmäktiges största grupp, säger att han nu väntar på stadens egen utredning.
Som beslutsfattare närmar jag mig frågan ur å ena sidan vilken nytta Helsingfors och Finland har av projektet och å andra sidan vad det kostar för skattebetalarna.
Lasse Männistö (Saml)
- Samlingspartiets fullmäktigegrupp tar inte ställning för eller emot innan alla detaljer är kända. Den största frågan är hur byggandet av ett museum ska finansieras. Samlingspartiet förutsätter att staden gör en egen nyttokalkyl över projektet och inte enbart litar på Guggenheimstiftelsens uträkningar, säger Männistö.
Har det vinnande bidraget gjort dig negativare eller positivare till projektet?
- Ingendera. Alla kan ha en åsikt om vinnaren och om finalisterna. Som beslutsfattare närmar jag mig frågan ur å ena sidan vilken nytta Helsingfors och Finland har av projektet och å andra sidan vad det kostar för skattebetalarna. Vinnaren är intressant och lockande, men har inte ändrat min åsikt om projektet åt något håll.
SDP: Saml och Gröna ansvariga för att det blev så här
Hannu Oskala är ordförande för De grönas stadsstyrelsegrupp och väntar också på stadens utredning.
- Det är fortfarande inte klart vad museet kostar och hur det finansieras. Jag tar först ställning när stadens förhandlingar med Guggenheim är avklarade, säger Oskala, som anser att det vinnande bidraget är "fin arkitektur".
I fjol när stadsstyrelsen fattade beslut om att reservera tomten vid Södra hamnen under arkitekttävlingen satte De gröna som ett villkor för att säga ja att staden står för högst hälften av kostnaderna. Gäller det här ännu?
- Det är utgångspunkten för vår del när staden inleder förhandlingar med stiftelsen, säger Oskala, som personligen är försiktigt positiv till byggandet av ett Guggenheimmuseum i Helsingfors.
Att hela tävlingen ens ordnades är Samlingspartiet och De gröna ansvariga för.
Osku Pajamäki (SDP)
Osku Pajamäki, som leder SDP:s fullmäktigegrupp, har tidigare uttalat sig kritiskt om projektet och att vinnaren i arkitekttävlingen nu är klar har inte fått honom att ändra åsikt.
- Samma ramvillkor för till exempel privat finansiering finns fortfarande och de uppfylls inte. Det finns ingen realism när det gäller finansieringen. Att hela tävlingen ens ordnades är Samlingspartiet och De gröna ansvariga för, säger Pajamäki.
Sannf: Skattebetalarna ska inte betala för projektet
Vänsterförbundets gruppordförande Veronika Honkasalo skriver på Facebook att hon säger ja till ett Guggenheimmuseum bara om det betalas med privata medel. Sannfinländarnas gruppordförande Seppo Kanerva tycker lika.
- Om Guggenheim betalar allt så går det bra, men skattebetalarnas pengar ska inte läggas på projektet. Sannfinländarna anser att staden inte behöver ett Guggenheimmuseum, säger Kanerva.
Om Guggenheim betalar allt så går det bra, men skattebetalarnas pengar ska inte läggas på projektet.
Seppo Kanerva (Sannf)
Björn Månsson, som leder SFP:s fullmäktigegrupp, är skeptisk till museet.
- Guggenheim har inte ett särskilt entusiastiskt stöd inom SFP:s grupp. I princip har vi inget emot att staden får en ny turistattraktion men då ska arkitekturen, platsen och framför allt finansieringen vara okej. Finansieringen är öppen och därför är det för tidigt att ta ställning.
- Jag vill varken säga blankt nej eller ja, men jag förblir skeptisk och kritisk, säger Månsson.