Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Basse Nyberg: Speciellt östnylänningar är tacksamma att rita och skriva om

Från 2015
Uppdaterad 14.08.2015 17:00.
Basse Nyberg är en Vegas sommarpratare 2015
Bild: privat

Sommarpratare Basse Nyberg

Programmet är inte längre tillgängligt

Basse Nyberg har jobbat hårt, länge och målmedvetet för att slå igenom som serietecknare. Varje sålt seriealbum har varit en seger som i bästa fall belönats med en påse chips.

Intresset för serietecknandet vaknade i början av 1990-talet. Basse Nyberg kom i kontakt med svenska undergroundserier och blev som träffad av blixten.

Det var som att ge potatis åt en sibbobo för första gången.

- Det var som att ge potatis åt en sibbobo för första gången. En pusselbit föll på plats och jag ville läsa allt liknande jag kom över. I samma veva började jag fundera på att själv teckna den typen av serier, för att stilla den egna läshungern.

Basse, som studerade datateknik i Otnäs, började 1997 teckna serier för Studentbladet. Han fick bra feedback, men det var först en bit in på 2004 Basse tecknade och skrev sitt första seriealbum.

- Innehållet blev ganska ojämnt och spretigt. Jag var ovan vid att teckna så mycket regelbundet.

- Jag skickade serierna till några förlag. Ett svarade snabbt nekande. Ett annat förlag svarade efter ett år. Tydligen hade någon hittat mina serier under en hög papper. Fina serier! Har du tecknat mera? undrade förlagsredaktören. Då hade jag redan gett ut albumet själv tillsammans med min fru Hanna.

Basse Nyberg berättar i sitt sommarprat hur lätt en okänd författare blir ignorerad eller bortglömd. Han berättar också hur han tillsammans med sin fru marknadsförde sitt seriealbum och hur han delade ut reklamlappar.

- Varje ny beställning blev en konkret belöning av den för mig fysiska marknadsföringen.

- En gång i Stockholm såg jag Mark Levengood promenera förbi caféet vi satt på. Jag sprang ut och smällde ett album i handen på honom. Stackars karl.

Belöningen kom en varm julidag 2007. I ett skyltfönster i en seriebutik i Stockholm, bredvid ett samlingsalbum med Lucky Luke, såg Basse ett knallgult seriealbum med en grimaserande gubbe på pärmen. Det var Basses seriealbum. Han hade skrivit varje ord, ritat varje linje.

Idéer och satir

Att vara bäst på någonting i Svenskfinland är som att vara Etiopiens bästa backhoppare

”Hördu Nyberg! Varifrån får du idéerna till dina serieteckningar?” är en fråga Basse har fått flera gånger.

- Skriv om det du känner till. Jag tycker om absurd humor och är samhällsintresserad. Aktuella politiska och samhälleliga fenomen är en utmärkt källa till serieidéer, speciellt då man kombinerar dem med humor.

- Eftersom jag är finlandssvensk är det också lätt för mig att göra serier om det utpräglat finlandssvenska: stereotypa östnylänningar, grankullabor, österbottningar, ålänningar, fondpengar och muminvärlden.

- Serier som går åt i Svenskfinland brukar höra till mina mest uppskattade, men det är också en slags förbannelse. Svenskfinland är så litet att det begränsar, väggen kommer snabbt emot. Samtidigt är konkurrensen mindre.

- Att vara bäst på någonting i Svenskfinland är som att vara Etiopiens bästa backhoppare. Antagligen är du den duktigaste finlandssvensken för att ingen annan sysslar med samma sak.

Skapandeprocessen

Regelbundenhet är grunden för att få något till stånd. Det gäller att få rytm i arbetet och att acceptera resultatet också de dagar det går trögt. Utan kvantitet blir det ingen kvalitet, säger Basse.

Basse har några grundregler, som går att tillämpa i all sorts kreativitet. För det första är det spontaniteten som bidrar till att saker och ting lyckas. I serietecknandet gäller det att skriva ner repliker samtidigt som man hittar på dem. För det andra gäller det att hålla sig till formatet. I serietecknandet är det fyra rutors seriestrippar, kort och koncist.

en seriestripp av basse nyberg

Samma regler tillämpar Basse Nyberg när han lagar mat, ett av hans stora intressen vid sidan av serietecknandet.

- Bristen på råvaror gör att man måste vara kreativ. Ett tomt skafferi för kocken eller tjugo minuter tid att fylla fyra tomma rutor för serieskaparen.

- Många kreatörers verk blir allt mer avskalade för varje år av skapande som går. Allt onödigt lämnas bort i jakten på det essentiella. Komplicerade matkreationer i all ära, men vad slår några feta lammkotletter som kryddas med salt, peppar, citron och timjan och äts utomhus efter hand att de blir färdiga på kolgrillen?

Basse Nyberg är diplomingenjör i datateknik. Också här drar han paralleller till skapandets konst och kreativitet.

- Det finns uppfinningsrika kreatörer inom industri och IT som får Picasso att se ut som en fantasilös tråkmåns, men deras kreationer är osynliga för vanliga människor. Det är sinnrika konstruktioner som snurrar på servrar på internet och gör din vardag enklare.

- Jag tycker om att hitta på nya grejer inom många olika fält. Varje fält har sina egna legobitar, om de sedan är pixlar på skärmen, kött och grönsaker, ord, meningar, pennor eller papper. Visst är slutresultatet i sig tillfredsställande, men för mig är själva skapandet roligast, när något växer fram på papperet eller sjuder i grytan!

Bland annat den här musiken spelar Basse i sitt sommarprat:

Basse Nyberg sommarpratade i Radio Vega den 16 juli kl 10.05 och 18.03. Du kan också lyssna på hans sommarprat på Yle Arenan.

Sommarpratare Basse Nyberg

Programmet är inte längre tillgängligt

Här hittar du en lista på alla Vegas sommarpratare 2015.

Mer om ämnet på Yle Arenan