Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Sluta bagatellisera våldtäktsfall"

Från 2015
Terttu Utriainen, professor emerita i straffrätt kommenterar våldtäktsdomen i Mosabackafallet.
Bildtext Terttu Utriainen, professor emerita i straffrätt kommenterar våldtäktsdomen i Mosabackafallet.

Terttu Utriainen, professor emerita i straffrätt, anser att våldtäktsdomarna i Mosabackafallet är i linje med andra våldsdomar i landet. Däremot kritiserar hon tingsrätten för att ha bagatellsierat våldtäkten.

Helsingfors tingsrätt dömde tre av de fem åtalade i gruppvåldtäktsfallet i Mosabacka. Två av de åtalade friades.

Terttu Utriainen, professor emerita i straffrätt, anser att domarna i våldtäktsfallet är i linje med andra våldsdomar i Finland. Men enligt henne väcker domarna många frågor.

– Man kan fråga sig om en villkorlig dom är på sin plats i sådana här fall. Hos oss förkunnar vi oftast inte korta ovillkorliga domar. Det vi saknar är ett arrestliknande straff som skulle lämpa sig för för unga. En villkorlig dom är en varning. Nu är de enda konkreta straffen övervakning och skadestånd.

Kränkande för offret

Utriainen kritiserar skarpt tingsrättens sätt att motivera straffet. Åklagaren yrkade på straff för grov våldtäkt, men tingsrätten ansåg att gärningen inte var grov eller särdeles förödmjukande. Enligt Utriainen är sättet domarna är formulerade på ohållbart.

– Den här sortens jämförande mellan ett vanligt och ett grovt utförande är förringande. Det borde man komma bort ifrån. Domstolarna borde motivera varför fallet handlar om just våldtäkt, inte bagatellisera fallet och förklara varför det inte är en grov våldtäkt. För offret är det här rent ut sagt kränkande om man motiverar att utförandet inte är förödmjukande. Vad är det i så fall?

Domen blev också lindrigare på grund av att fallet fick så mycket publicitet.

– Här kan man ha olika åsikter. Fallet är ett sådant som gärningsmännen själva har orsakat. Det här är ett tveeggat svärd. Man måste fundera på vad som är publicitet som ligger i tiden, och vad som är icke-accepterad rasistisk publicitet.

Pekka Mommo, Yle Helsinki