Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Frimärkena har överlevt e-posten

Från 2015
Uppdaterad 24.06.2015 07:29.
Bild: YLE/Nina Bergman

Förr var frimärkssamlande en populär hobby bland barn och ungdom. I dag är det främst medelålders personer som samlar på dem.

Tom Peltonen är frimärkshandlare i tredje generationen. Han tycker att frimärkssamlande fortfarande kunde vara en bra hobby, men då borde initiativet komma från de vuxna.

- De vuxna borde ta sig tid och sätta sig ner med barnen. Det finns massor av roliga frimärken man kan samla på, till exempel popstjärnor, djur eller bilar, säger Peltonen.

Det var Tom Peltonens farfar Lauri som startade frimärksfirman i Hangö på 1920-talet. Sedan togs firman över av Toms pappa Olli.

- Jag har inte gjort annat än sysslat med frimärken hela mitt liv. Det har gett både kunskaper och goda vänner över hela världen, säger Olli.

Trots att han snart fyller 80 jobbar han fortfarande ibland i firman.

- När det regnar, tillägger han.

Företaget levererar till hela världen

- Kineserna har blivit allt mer intresserade av filateli och vi skickar stora mängder till Kina, berättar Tom Peltonen.

Också ryssar är intresserade, särskilt av ryska frimärken som det finns gott om i Finland. De köper upp allt de kommer över.

Brevskrivandet har ju praktiskt taget upphört i och med internet, så i dag är det svårt att få tag i stämplade frimärken.

- Många samlare köper ostämplade frimärken på posten och får dem direkt stämplade där, berättar Tom.

Det som också har blivit populärt är att låta göra egna frimärken med en bild man själv fotograferat eller ritat.

Lokalhistoria intresserar

Filateli kan vara en dyrbar hobby för dem som vill ha de mest exotiska märkena. En del samlare ordnar utställningar och deltar i tävlingar. Men allt vanligare har det blivit att samlare intresserar sig för den egna bygdens historia. En av dem är Sture Fjäder, till vardags ordförande för Akademikercentralen Akava.

- Jag samlar på frimärken i anknytning till Västra Nyland, till exempel Hangö hamn och järnvägen Hangö-Hyvinge, berättar Fjäder.

Han började samla redan som barn, mycket tack vare att hans föräldrar bodde granne med Peltonens frimärkeshandel.

- När andra barn köpte snask satte jag min veckopeng på frimärken.

Fjäder drömmer om att kunna ordna utställningar i framtiden. Han har vissa riktiga rariteter som han gärna skulle visa upp, bland annat några så kallade "fjäderbrev". Nomen est omen! I början av 1800-talet användes fjädrar i stället för frimärken på de viktigast breven.

Fjäder tror inte att frimärkssamlandet dör ut.

- Visserligen samlar inte ungdomar i dag, men många börjar samla när de kommer in i medelåldern. Jag träffar överraskande många företagsledare som avslöjar att de samlar. Det är en ensam hobby, så det är inte alltid man känner till att någon är samlare, säger Fjäder.