Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fullträff för OS-suktande fäktare: ”En dag ska det bli medalj”

Från 2015
Ana Maria Branza (t.v.) mot Catharina Kock, Europeiska spelen i Baku 2015.
Bildtext Världstvåan Ana Maria Branza (t.v.) blev för svår för Catharina Kock i kvartsfinalen.

Karriärens bästa placering i internationella stortävlingar och massor med självförtroende inför kommande mästerskap – också OS i Rio 2016. Catharina Kock åker hem nöjd från de europeiska spelen i Baku.

Värjfäktaren Kock tog sig ända fram till kvartsfinal i de högklassiga tävlingarna i Azerbajdzjans huvudstad i de första europeiska spelen i historien.

– En kille fråga mig igår vad jag kan uppnå om jag har en jättebra dag. Jag svarade topp-8. Och det blev det, så visst är jag väldigt, väldigt nöjd. Mitt bästa resultat nånsin, säger Kock när Yle Sporten ringer upp.

Men aldrig kan man vara fullt belåten, fortsätter Helsingforsfäktaren, och syftar framför allt på kvartsfinalförlusten mot Ana Maria Branza med hela 4–15. Men så är också rumänskan tvåa i världsrankingen, medan Kocks placering är 121:a.

– Det var lite väl klara siffror. Fastän redan en plats bland de åtta bästa är jättebra för mig stör nog de där siffrorna. Men hon är en oerhört bra, erfaren och framgångsrik fäktare, säger Kock som tog en fin skalp på den tidigare världstvåan Anna Sivkova i åttondelsfinalen.

– Hon har varit i det ryska landslaget i många, många år. Det var verkligen bra fäktat av mig. Också att vinna tre av sex matcher i poolen var riktigt bra, jag var väl nästsist rankad på förhand där.

”En dag ska det bli medalj”

Standarden på tävlingarna i Baku var hög och Catharina Kocks placering var en positiv överraskning. I EM-tävlingarna i Schweiz för ett par veckor sedan var hon 23:a, vilket är karriärens bästa placering i EM-sammanhang.

– Jag upplever att jag fått mycket erfarenhet under den senaste tiden. Jag har haft massor med tävlingar och via det lärt mig att ladda upp på rätt sätt. Det allmänna lugnet jag nuförtiden har underlättar hela tävlingssituationen, menar Kock.

Bildtext Catharina Kock (t.h.) representerar Helsingfors Fäktare.

– För mig bevisade det här att jag faktiskt klarar av att vinna hårda motståndare. Men nog finns det mycket att träna ännu, en dag ska det bli medalj.

OS i tankarna

Medalj är kanske inte realistiskt vid VM-tävlingarna i Moskva den 12–19 juli, men på spel står viktiga poäng till OS i Rio de Janeiro 2016, dit de europeiska spelen dessvärre inte fungerar som kvaltävling.

– VM är ännu viktigare och jag kör nog på med mer eller mindre samma målsättning. Mitt bästa VM-resultat hittills är väl 64:a, så jag satsar på topp-16. Åtminstone, konstaterar Kock, som fyller 24 år på fredag.

OS-kvalet körde igång redan i maj och sträcker sig ända fram till april 2016. De främsta på världsrankingen viker sig en direkt plats men Kocks bästa chans är en kvalturnering i slutet av april, där endast länder utan OS-klara fäktare får delta.

– Det är jättetufft att komma till OS, det är bara dryga 30 platser som delas ut, men om tävlingarna börjar gå såhär bra som de gjort i sommar, så finns nog en chans. Det kräver bara att man fäktar väldigt, väldigt bra.

Catharina Kocks matcher i Baku:

Kvartsfinal
Kock – Ana Maria Branza (ROU) 4–15

Åttondelsfinal
Kock – Anna Sivkova (RUS) 15–14 efter förlängning

Första slutspelsomgången
Kock – Bianka Bukocki (HUN) 15–12

Poolen (”gruppspelet”)
Kock – Santuccio (ITA) 1–4
Kock – Shemyakina (UKR) 3–5
Andryushina (RUS) – Kock 4–5
Tataran (ROU) – Kock 5–3
Kock – Malikova (AZE) 5–0
Lehis (EST) – Kock 4–5