Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Vi slutar skicka remisser av och an"

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Damer vid Seniorsvängen-evenemanget
Bildtext Många äldre har problem med sina höft- och knäleder. Personerna på bilden deltog i ett motionsevenemang för äldre i Ekenäs.
Bild: Yle/Minna Almark

Ledprotesoperationerna i Nyland sköts inte alls väl ur patientens synvinkel. Det anser vd:n för vårdjätten HNS. Men nu ska det bli slut på bollandet av klienter mellan olika sjukhus i Nyland.

Aki Lindén, vd för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HNS, blev mäkta upprörd av en artikel i tidningen Västra Nyland före midsommar. Västra Nyland skrev om patienter som köar i månader till Lojo sjukhus då sjukhuset i Ekenäs skulle kunna operera genast.

Lindén vill att HNS nu en gång för alla gör något för att att ge klienterna bättre och snabbare vård.

Han föreslår att HNS skapar en gemensam ledprotesenhet för hela Nyland. Arbetsnamnet för den nya enheten är HUS Artro.

Alla vinner, tid och pengar sparas

Styrelsemedlemmen från Västnyland, Vänsterförbundets Harry Yltävä ser många fördelar med en sådan enhet.

- Alla går genom samma kö. Patienterna kommer in på operation snabbare. Skillnaderna i sjukhusens beläggning påverkar mindre. Onödigt arbete med att skicka remisser av och an försvinner. Alla vinner. Då vinner man också tid och pengar, räknar Yltävä upp.

Helsingfors styr operationskön

HNS beslutade i och för sig redan 2009 att koncentrera ledprotesoperationerna från fem till tre sjukhus.

Men ingenting har hänt eftersom varje sjukhus försvarar sitt revir och sin rätt att uföra operationer, säger Aki Lindén till Yle Västnyland.

Inom HUS Artro skulle fem sjukhus sköta operationerna. Men enheten skulle styras från Helsingfors.

Slut på konkurrensen mellan Ekenäs och Lojo

Lindén vill ännu inte säga hur har han tror att sjukhusen i Ekenäs och Lojo skulle påverkas av den nya ledprotesenheten.

HNS-styrelsemedlemmen Harry Yltävä vill heller inte gissa vad en ny ledprotesenhet kan innebära för sjukhusen i Ekenäs och Lojo.

Många tycker att sjukhusen konkurrerar och samarbetet är trögt.

Men när det gäller ledprotesoperationer tror Yltävä på en ljusare framtid eftersom beslutsrätten flyttar till Helsingfors.

- Det ska inte bli konkurrens utan samarbete mellan Ekenäs och Lojo. Det blir resultatchefen inom ortopedin vid HNS som fattar besluten om vem som opereras var.

Privat ledprotessjukhus söker klienter

Vd Aki Lindén varnar också för det privata ledprotessjukhuset i Tammerfors Coxa. Företaget marknadsför sig för närvarande kraftigt i huvudstadsregionen.

Yltävä säger för sin del att kvaliteten på Coxa är god men han påminner om att kostnaderna för klienten är högre än inom den offentliga sektorn dit HNS hör.

Officiellt förslag efter semestrarna

Styrelsen för HNS har ännu inte behandlat förslaget om en ny ledprotesenhet i Nyland. Yltävä tror att förslaget finns med på föredragningslistan när styrelsen för HNS åter möts i augusti.

Aki Lindén säger att enheten kan bli verklighet 2016.

Läs VN-artikeln om kvinnorna i operationskön.

Diskussion om artikeln