Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Wikileaks: USA avlyssnade tre franska presidenter i åratal

Uppdaterad 24.06.2015 12:26.
Nicolas Sarkozy och Francois Hollande
Bildtext Nicolas Sarkozy och François Hollande.

Den amerikanska underrättelsetjänsten NSA har i hemlighet avlyssnat de tre senaste franska presidenterna, avslöjar franska medier i samarbete med Wikileaks. Hollande har sammankallat sitt säkerhetsråd.

Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy och François Hollande utsattes för avlyssning åtminstone från år 2006 till maj år 2012, samma månad då Hollande efterträdde Sarkozy som president.

Utöver presidenterna avlyssnades också ett stort antal franska ministrar, topptjänstemän och landets ambassadörer i USA.

Det är tidningen Liberation och webbsajten Mediapart som citerar hemligstämplade dokument som Wikileaks har fått tag på.

Nicolas Sarkozy
Bildtext Nicolas Sarkozy
Jacques Chirac
Bildtext Jacques Chirac

Sammandrag av samtal

Enligt Wikileaks härrör sig dokumenten direkt från avlyssningsoperationer och rapporter från NSA om de franska presidenternas kommunikationer.

NSA var bland annat intresserad av kommunikationer som gällde den grekiska skuldkrisen och ledarskapet inom EU.

Dokumenten innehåller sammandrag av samtal mellan franska presidenter, ministrar och tjänstemän bland annat om den globala ekonomiska krisen, EU:s framtid, relationerna mellan Merkel och Hollande och en tvist om USA:s spionage i Frankrike.

Ur dokumenten framgår bland annat att Sarkozy övervägde att inleda fredsförhandlingar om Mellanöstern utan amerikansk medverkan och att Hollande oroade sig för ett grekiskt utträde ur eurozonen redan år 2012.

Det har tidigare framkommit att NSA har avlyssnat allierade som Tysklands förbundskansler Angela Merkel och att den tyska underrättelsetjänsten BND har spionerat på andra europeiska tjänstemän och företag tillsammans med NSA.

Wikileaks utlovar mer avslöjanden

Wikileaks uppgifter har inte bekräftats än men liknande avslöjanden har tidigare visat sig stämma.

Det är inget sammanträffande att Wikileaks kommer med sina avslöjanden just nu.

Dokumenten offentliggjordes en dag innan det franska parlamentet ska besluta om en ny skärpt säkerhetslag som tillåter omfattande elektronisk övervakning.

- Det franska folket har rätt att känna till att deras folkvalda regering utsätts för fientlig övervakning av en förmodad allierad, skriver Wikileaks grundare Julian Assange i ett uttalande.

Han tillade att mer avslöjanden är på kommande.

- Franska läsare kan förvänta sig mer relevanta och viktiga avslöjanden i en nära framtid, skriver Assange som fortfarande gömmer sig i Ecuadors ambassad i London.

Går längre än Snowden

Enligt Wikileaks går dessa detaljerade avslöjanden betydligt längre än de avslöjanden som kom fram då Edward Snowden for iväg med mängder av hemliga dokument från NSA.

De nya dokumenten avslöjar det verkliga innehållet av telefonsamtal som man fick fram genom avlyssning, medan Snowdens dokument endast bekräftade det faktum att en del personer utsattes för avlyssning, säger Wikileaks.

Wikileaks är som bäst i rubrikerna också för att de håller på att avslöja tusentals hemliga diplomatiska dokument om Saudiarabien.

Upprörda franska reaktioner

USA insisterade i morse att man inte spionerar på Hollande och inte kommer att göra så i fortsättningen heller - men det kan ju tolkas som ett tyst medgivande om att man nog har spionerat på honom i det förgångna.

Frankrikes predident Francois Hollande säger att det är "oacceptabelt och ofattbart" att USA avlyssnat Frankrikes president under flera års tid

Hollande sa i ett utlåtande också att landet Frankrike nu har höjt sin säkerhetsberedskap.

Frankrike har kallat in den amerikanska ambassadören i landet in för samtal för att förklara uppgifterna om de amerikanska myndigheternas agerande.

Den förre försvars- och utrikesministern Michèle Alliot-Marie, säger att man länge har varit medveten om att USA har den tekniska kapaciteten att avlyssna samtal.

- Vi är inte naiva, samtalen som ägde rum mellan försvarsministeriet och presidenten utfördes inte per telefon. Men det väcker problem om relationer och förtroende, säger Alliot-Marie.