Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

”Tusentals människor delar på sex stycken toaletter”

Från 2015
Uppdaterad 24.06.2015 11:55.
Flyktingar från Syrien kom till Lesvos med gummibåt från Turkiet.
Bildtext I år har tusentals flyktingar anlänt till den grekiska ön Lesbos.
Bild: EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Läget för flyktingarna på den grekiska ön Lesbos är ohållbart, säger Anja Franck, forskare i freds- och utvecklingsstudier på Göteborgs universitet. Franck har besökt ön vars flyktingantal ökat med 500 procent under ett år.

Största delen av flyktingar kommer från Syrien, Afghanistan, Irak eller Bangladesh och tar i land på öns norra del. De som har tur plockas upp av kustbevakningen och får skjuts till huvudstaden där de får registrera sig.

Anja Franck
Bildtext Anja Franck
Bild: Anja Franck

De allra flesta, inklusive barnfamiljer, måste ändå gå sjuttio kilometer till öns huvudstad Mytilene på den södra sidan av ön, berättar forskare Anja Franck.

- Det är varmt och farligt, i princip tar de sig över en bergskedja. Vägarna är slingrande och sikten är dålig. Det ser ut som något från en mycket fattigare världsdel, jag kan inte tro att detta pågår i Europa, säger Franck.

Oro för framtiden

Franck berättar att lokalbefolkningen har fått sköta det jobb som EU eller FN borde göra. Hon säger sig vara imponerad över den solidaritet öborna visat.

- De har bidragit med kläder, skor, förnödenheter och vatten. Poliser, kustbevakare och medborgare säger alla att de vill ta hand om flyktingarna och jag har hört oerhört lite främlingsfientlighet, säger hon.

Enligt Franck oroar sig befolkningen ändå över hur länge situationen ska pågå, eftersom den i längden är ohållbar. Flyktingvågen har också haft en negativ inverkan på turismen på ön.

- Jag har fått höra historier om turister som har avbokat sina resor. Turisterna verkar reagera mer negativt än lokalbefolkningen.

Omänskliga läger

Enligt Franck övernattade de flesta flyktingar tidigare i stadskärnan, där de sov på kartonger på gatan i väntan på att bli registrerade. Därefter upprättades ett läger för att hjälpa flyktingarna. Franck beskriver lägret som ett flyktingläger som helt saknar resurser.

- Det finns sex stycken toaletter på flera tusen personer, inte tillräckligt med tält och det finns inga madrasser eller filtar. Människor ligger på marken och sover.

Också mat och andra förnödenheter finns det lite av, säger hon.

- Några personer delade ut några kex att äta och lite blöjor.