Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fennovoimas öde i vågskålen – avtal med Ryssland saknas

Från 2015
Uppdaterad 24.06.2015 13:03.
Fortum i Billnäs
Bild: Yle/Sofia Ekblom

Energibolaget Fortum har ännu inte nått den planerade överenskommelsen med det ryska energiföretaget TGC-1. Det uppger Fortum i ett börsmeddelande. Det är fortfarande oklart om Fortum deltar i Fennovoimas kärnkraftsprojekt i Pyhäjoki.

Fortum vill ha åtminstone en ägarandel på 75 procent i det ryska energibolaget TGC-1:s vattenkraftsproduktion. Ett samföretag med energijätten Rosatom är villkoret för att Fortum deltar i Fennovoimas kärnkraftsprojekt.

Av den här orsaken har bolaget inte ännu beslutat om de tänker delta i byggandet av kärnkraftverket i Pyhäjoki. I ett börsmeddelande uppger Fortum att det just nu är omöjligt att säga något om förhandlingstidtabellen.

Om Fortum blir majoritetsägare i det ryska energibolaget TGC-1:s vattenkraftsproduktion så är man fortfarande beredd att delta i kärnkraftsprojektet med en ägarandel på upp till 15 procent. Fortum kräver också samma villkor som andra finländska företag som är involverade i projektet.

Fortum, Gazprom Energoholding och Rosatom skrev i december under ett avtal om omorganisering av ägarandelarna i energibolaget TGC-1. Fortum har nu en ägarandel på 29,45 procent.

Fennovoima skickar in ansökan som planerat

Fennovoimas vd Toni Hemminki säger å sin sida att företaget lämnar in ansökan om byggnadslov som planerat i slutet av juni. Bolaget meddelar också att de är övertygade om att det finns ett tillräckligt stort inhemskt ägande innan tidsfristen går ut den 30 juni nästa vecka.

Tillsammans med Fortum skulle den inhemska ägarandelen i projektet vara 66 procent. I principtillståndet för bygget heter det bland annat att 60 procent av Fennovoimas ägare måste vara inhemska. Det har senare tolkats som att det också duger om ägarna är från EU.

Rehn: Tidtabellen ändras inte

Dagens besked om att det är osäkert om Fortum kan delta i Fennovoimas kärnkraftsbygge i Pyhäjoki påverkar inte tidtabellen för projektet, säger näringsminister Olli Rehn (C).

- Villkoren för att Fennovoima ska få bygglov är de samma, och när den bakre tidsgränsen löper ut på tisdag nästa vecka ser man om villkoren uppfylls, säger Rehn.