Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Arbetslösheten fortsätter uppåt – se läget i din kommun

Från 2015
Uppdaterad 24.06.2015 12:23.
Arbetskraftsbyrå
Bild: Yle/Hanna Othman

Antalet arbetslösa arbetssökande ligger nu på 330 000 personer, enligt uppgifter från Arbets- och näringsministeriet. På ett år har siffran stigit med 27 000 personer.

Andel arbetslösa

Den interaktiva kartan finns inte längre tillgänglig och har därför tagits bort från artikeln 14.1.2021.

Jämfört med månaden innan har arbetslösheten ändå minskat. Traditionellt brukar arbetslöshetssiffrorna gå neråt inför sommaren.

Fler långtidsarbetslösa

Ökningen har varit speciellt snabb bland långtidsarbetslösa, det vill säga personer som varit arbetslösa i över ett år. De är nu 105 500, vilket är 18 300 fler än för ett år sedan.

Det är speciellt i Nyland som arbetslösheten har ökat. På Nylands NTM-centrals område finns nu 15 procent fler arbetslösa arbetssökande än för ett år sedan.

Två områden såg färre arbetslösa. På Åland minskade antalet med 8 procent och i Kajanaland med 0,4 procent.

Bland de svensk- och tvåspråkiga kommunerna är arbetslösheten högst i Åbo (15,7 procent, Kaskö (14,9 procent) och Hangö (12,9 procent).

Kolla arbetslösheten i din kommun

Hur räknas siffrorna ut?

Uppgifterna kommer från Arbets- och näringsministeriets arbetsförmedlingsstatistik och beskriver läget den sista maj. I siffrorna räknas in personer som inte har något anställningsförhållande och inte är sysselsatta i företagsverksamhet. Dessutom inkluderas heltidspermitterade.