Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Vattenvett och livräddning i regn

Från 2015
Uppdaterad 24.06.2015 13:43.
simundervisning vid pepotgropen i borgå
Bildtext Barnen i simskolan lyssnar på siminstruktören Ellinore Johansson.
Bild: Yle/Stefan Härus

Folkhälsans siminstruktörer tog barnen med storm i Kokon siminrättning i Borgå på onsdag. Inte ens duggregnet störde showen.

siminstruktörerna marie-sofie och ellinore johansson på bryggan i pepotgropen i borgå
Bildtext Siminstruktörerna Johansson gör sig färdiga för show.
Bild: Yle/Stefan Härus

Siminstruktörerna hade lastat den så kallade simbilen med utrustning av olika slag och klokt nog också med våtdräkter för de två siminstruktörerna. Vattnet är ju inte ännu speciellt varmt.

folkhälsans simbil i borgå
Bildtext Simbilen innehöll rekvisita av olika slag.
Bild: Yle/Stefan Härus

Enkla men fiffiga hjälpmedel

De två siminstruktörerna Marie-Sofie och Ellinore Johansson - mor och dotter - visade för simskolans barn på ett lättfattligt och överskådligt sätt hur man hjälper människor i nöd. De berättade hur man kallar på hjälp och vilken typ av hjälpmedel det kan vara bra att ha till hands.

simlärarna marie-sofie och ellinore johansson
Bildtext Siminstruktörerna Ellinore och Marie-Sofie Johansson.
Bild: Yle/Stefan Härus

- Tomma kanistrar och långa rep kommer väl till pass, sade Ellinore Johansson och kastade en tom saftkanister ut mot sin mamma Marie-Sofie för att "rädda" henne.

folkhälsans simlärare marie-sofie och ellinore johansson
Bildtext Man ska inte stå i båten och man ska alltid ha flytväst, sade Ellinore Johansson.
Bild: Yle/Stefan Härus

Säkerhet på stranden

Föräldrar och barn hade också en möjlighet att prova på återupplivning på dockorna Anne och Actar. Likaså pratade siminstruktörerna med barn och föräldrar om säkerheten på stranden och kollade att Kokon siminrättning uppfyller säkerhets- och kvalitetskraven på simskolor.

Få deltagare i simskolan

Simskolan i Kokon siminrättning - eller Pepotgropen som den kallas i folkmun - har dessvärre tillsvidare inte haft så många deltagare.

- Det är väl uppenbart att det är det kyliga och regniga vädret som håller barnen borta från allt vad vatten heter, säger Borgå stads simlärare Sofia Rosenström.

Vattenshow

Onsdagen var trots allt en annorlunda och spännande dag för simskolans barn tack vare fin vattenshow av Folkhälsans siminstruktörer. Borgå var första anhalt för Folkhälsans turné genom svenskfinland och också den enda anhalten i Östnyland.