Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Holländsk domstol beordrar nytt klimatmål

Från 2015
Utökad strandvall i Camperduin, Holland. 35 miljoner kubikmeter sand lades ut i mars för att förstärka kustlinjen i landet som är känsligt för översvämningar.
Bildtext Utökad strandvall i Camperduin, Holland. 35 miljoner kubikmeter sand lades ut i mars för att förstärka kustlinjen i landet som är känsligt för översvämningar.
Bild: EPA/KOEN VAN WEEL

En domstol i Haag har beordrat regeringen att minska utsläppen av växthusgaser med minst 25 procent före år 2020. Domen är en stor seger för miljöaktivister som hade dragit den holländska regeringen inför rätta i en grupptalan.

- Rätten beordrar staten att minska den totala volymen av växthusgaser med 25 procent från 1990 års nivå fram till år 2020, löd domaren Hans Hofhuis domslut i Haag på onsdagen.

Den nederländska regeringens nuvarande mål är att i bästa fall minska utsläppen med 17 procent före 2020.

Enligt domslutet har staten en skyldighet att skydda miljön och undanröja den omedelbara fara som klimatförändringen medför.

I den grupptalan som väckts av 900 holländska medborgare, på initiativ av miljöorganisationen Urgenta, hävdades också att det är regeringens skyldighet att skydda sina medborgare mot effekterna av klimatföränringen i det låglänta landet.

Enligt Urgenta är det här första gången mänskliga rättigheter används som juridisk grund för att skydda medborgare mot klimatförändringen.