Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Hbtiq-ungdomar får träffpunkt i Borgå

Från 2015
Uppdaterad 25.06.2015 07:36.
Paraden vid Åland Pride 2014.
Bildtext Borgå har inte ännu haft en egen prideparad men nu kan ungdomarna få en egen grupp där de kan prata om hbtiq-frågor.
Bild: Yle/Oskar Koivumäki

En svenskspråkig hbtiq-ungdomsgrupp planeras i Borgå. Behovet och intresset finns för en grupp där man kan prata och fundera kring sin sexuella läggning och om att komma ut.

Tidpunkten för när hbtiq-gruppen (homo och bisexuella, transpersoner, interkönade och queer) kan samlas är ännu osäker, men tidigast i höst eller senast nästa vår kan gruppen börja träffas.

Helsingfors pride år 2014 samlade ett stort antal personer på Senatstorget.
Bildtext Den 27 juni arrangeras den årliga prideparaden i Helsingfors.
Bild: Yle / Hanna Othman

Gruppen är menad för ungdomar och unga vuxna som vill diskutera om sexualitet, läggning och kön. En av aktörerna bakom gruppen är Regnbågsankan som är en av Setas medlemsföreningar.

Kamratstödsgrupp

Trots att mycket gällande gruppen ännu är öppen så är det i alla fall bestämt att ungdomsarbetare Karin Blomqvist ska dra gruppen. Hon har redan tankar om vad gruppen kan göra tillsammans.

– Det är meningen att vara en kamratstödsgrupp, säger Blomqvist. Vi ska göra saker som alla ungdomar och unga vuxna gör tillsammans som att baka och titta på film. Men man ska också kunna dela med sig av sina erfarenheter till varandra.

Internationella dagen mot homofobi firades i Helsingfors den 17 maj 2014.
Bildtext Gruppen kan baka och laga mat tillsammans.

– Om man är en hbtiq-ungdom så är tyvärr inte alla ens erfarenheter alltid positiva. Vi försöker tala om rädslor som har att göra med att komma ut och om erfarenheter med att berätta för släkten om att man är homo eller lesbisk.

Efterfrågan finns

Blomqvist säger att hon är helt säker på att det finns en efterfrågan för en sådan grupp. När hon pratat om saken har det visat sig att det också finns intresse för en del Lovisaungdomar att vara med.

Just nu finns den närmaste hbtiq-gruppen i Helsingfors. Det finns inte heller liknande grupper på finska i Borgå.

Svensk- eller tvåspråkig?

Ungdomsarbetare Karin Blomqvist säger att det ännu övervägs om gruppen kommer att bli helt svensk eller tvåspråkig. På ett litet ställe som Borgå kunde det vara bra att gruppen är tvåspråkig, men samtidigt inser hon att det kan leda till att någon inte kommer på plats för att det är jobbigt att prata om svåra saker på fel språk.

En lösning kunde vara att det finns två ledare där den ena är svensk- och den andra finskspråkig.

Om det finns intresse för att vara med och stöda projektet eller att vara med i gruppen kan man vara i kontakt med ungdomsarbetare Karin Blomqvist vid Borgå stad.

Nyligen fick också Vasa en egen ungdomsgrupp.