Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Ett udda par det slår gnistor om

Från 2015
Uppdaterad 01.07.2015 13:02.
Ulf Palme och Inga Tidblad under inspelningen av SR:s "Fröken Julie".
Bildtext Ulf Palme och Inga Tidblad under inspelningen av Fröken Julie.
Bild: SVT Bild

Ett herrgårdskök en midsommarnatt. Ute är det dans för gårdsfolket, inne i köket befinner sig grevens dotter med betjänten. Greven själv närvarar bara i form av ett par stövlar, köksan sover djupt. När morgonen kommer har en dödlig kamp om kön och klass utspelat sig här, en kamp där den ena parten har fallit och den andra klättrat.

Javisst, jag talar naturligtvis om August Strindbergs Fröken Julie, en av de stora klassikerna inom den naturalistiska teatertraditionen. Pjäsen där Strindberg så genialt kombinerar klasskamp och könskamp i ett spel om makt som sedan premiären 1888 har varit ständigt aktuellt.

Den står nu i turen i Radioteaterns sommarserie med hörspelsklassiker – i Alf Sjöbergs legendariska uppsättning med Inga Tidblad och Ulf Palme i rollerna.

Dramaten-stjärnan Inga Tidblad är ju ett namn som väcker minnen från otaliga gamla svenska filmer. Hon har ofta beskrivits som en eterisk, spröd och lyrisk skådespelartyp, men med förmåga att gestalta både klassiska roller och ”nutidsflicka med tidens nervositet i blodet” . Själv minns jag henne från de gamla gulnande filmstjärnealbum jag älskade att bläddra i som barn: blond, själfull och lite undflyende.

I den här uppsättningen är hon 56 år då hon gestaltar den adelsfröken vars ålder Strindberg själv anger som 25. Mot sig har hon en betydligt yngre Ulf Palme som känns som en påfallande modern skådepelare i sin tolkning av den samtidigt råa och sofistikerade betjänten Jean . Ett som är säkert är att det slår gnistor om det något udda paret.

Alf Sjöberg var av allt att döma själv förtjust i just den här rollbesättningen. Redan 1949 satte han upp Fröken Julie på Dramaten med Inga Tidblad, Ulf Palme och Märta Dorff (som kokerskan Kristin). Följande år gjorde han en radioteaterversion med samma skådespelare, som inte längre finns bevarad, och 1957 spelade han slutligen in den nyversion av pjäsen med exakt samma ensemble som vi nu sänder.

Det är alltså utan tvivel ett stycke svensk teaterhistoria som vi har äran att bjuda på!

Radio Vega, onsdag1.7 kl. 22.15

Radioteatern: Fröken Julie

Programmet är inte längre tillgängligt