Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Från teaterstatist till rödgardist

Från 2015
Inspelning av Den stora rollen, 1954
Bildtext I hörspelsstudion 1954. Fr.v. Elsa Nyström, regissören Kerstin Nylander och Axel Slangus spelar in Den stora rollen.
Bild: Yle/Ruth Träskman

Upplev den finlandssvenska teaterns grand old man Axel Slangus i rollen som Armas Fager, misslyckad både som teaterstatist och rödgardist, när Radioteatern sänder Runar Schildts Den stora rollen. Det här är den första av två pjäser kring temat 1918 i Radioteaterns serie med sommarklassiker.

Runar Schildt själv är de facto också något av ett tema i vår serie, som vi inledde med Galgmannen. Han var – vilket kanske är mindre känt i dag – både regissör och konstnärlig ledare för Svenska teaterns ”inhemska avdelning” åren 1913-15 och hade redan som ung skrivit pjäser.

Det stora genombrottet som dramatiker kom i alla fall med just Galgmannen. Både den och Den stora rollen kom till nästan samtidigt, inom loppet av några få vinterdagar som Schildt tillbringade i ett insnöat hus i Lovisa.

I centrum för Den stora rollen står Armas Fager, nyligen avskedad statist med högtflygande teaterdrömmar. Det är både illusionen om den stora rollen och viljan att hämnas som får honom att gå med i inbördeskriget på den röda sidan, trots att han saknar politisk övertygelse.

Schildt låter Fagers naiva drömmar kollidera hårt mot inbördeskrigets verklighet.

I rollen som Armas Fager får ni uppleva den finlandsvenska teatervärldens grand old man, Axel Slangus. Hans hustru spelas av Elsa Nyström och hans två döttrar av Margareta Slangus (Axel Slangus dotter också i verkliga livet) och Barbro Carlstedt.

Som Armas Fagers goda vän och vapendragare hör ni Eric Gustafsson och för regin står Kerstin Nylander, som från mitten av 20-talet och ända fram till 1960 var anställd på Svenska Teatern både som skådespelare och regissör. En hel rad av Radioteaterns gamla föreställningar bär också hennes signatur.

Radio Vega, onsdag 8.7 kl. 22.15

Radioteatern: Den stora rollen

Programmet är inte längre tillgängligt