Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Köttets lust, själens obotliga ensamhet

Från 2015
Porträtt av Hjalmar Söderberg från början av 1900-talet.
Bildtext Hjalmar Söderbergs pjäs Gertrud ger en desillusionerad syn på kärleken.
Bild: Wikimedia Commons

Hjalmar Söderberg skrev sin pjäs Gertrud 1906 efter en flera år lång upprivande kärlekshistoria han hade haft med en, som det hette då, ”förlupen hustru” till en flera år äldre ryttmästare. Så bjuder den också på fina enradingar som "Jag tror på köttets lust och själens obotliga ensamhet."

Det är en desillusionerad syn på kärleken som Hjalmar Söderberg ger uttryck för i skildringen av Gertrud, hustru till den framgångsrika advokaten och politikern Gustav Kanning. Bakom sig har hon ett passionerat kärleksförhållande till en författare och när pjäsen inleds står hon i beråd att lämna sin man för en ung geniförklarad musiker.

Gertrud är med andra ord en fri och oberoende kvinna i Noras Helmers och Hedda Gablers efterföljd. Eller – med sin unga älskares ord – ”ingen riktig kvinna”

Gertrud är en pjäs i Ibsens anda och speglar både Hjalmar Söderbergs personliga tragedi och den diskussion om kvinnans frigörelse som gällde när pjäsen skrevs. Den handlar också om kärleken som allt överskuggande längtan och drift. ”Jag vill ha varmt rött hjärteblod” säger Gertrud, men för hennes nya unga älskare är hon bara ett trappsteg på vägen uppåt och sin make har hon aldrig älskat.

Söderbergs pjäs är full av oförglömliga repliker. Den mest kända av dem är nog "Jag tror på köttets lust och själens obotliga ensamhet." Men ni kommer garanterat att hitta många andra repliker att lägga på minnet. En av mina personliga favoriter är Gertruds replik när hon i öppningsscenen skall till att lämna sin man och inleder med ”Jag kommer att göra dig en liten sorg.”

Den här uppsättningen av Gertrud – i något förkortat skick – är från 1954 och har regisserats av Gundel Henriksson. I rollen som Gertrud hör vi May Pihlgren, hennes make kammarrådet Gustav Kanning spelas av Eric Gustafsson, den forne älskaren, författaren Gabriel Lidman, av Erik Lindström och den nya unga älskaren Erland Jansson av Göran Cederberg. Gerda Ryselin skymtar också i den lilla rollen som Gertruds svärmor.

Radio Vega, onsdag 29.7 kl. 22.15

Radioteatern: Gertrud av Hjalmar Söderberg

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan