Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Revisorn kommer!

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Börje Lampenius i Gogols Revisorn, 1957
Bildtext Börje Lampenius charmar i Gogols revisorn 1957.
Bild: Yle Arkivet

Liksom i många av Radioteaterns sommarklassiker är det massvis med charmig patina som gäller i uppsättningen av Revisorn från 1957. Men också gott humör i rikligare mått än i alla seriens övriga pjäser tillsammans.

Gogols satiriska klassiker från 1836 om den lilla ryska provinsstaden som fjäskar för en falsk revisor, har förvånande nog satts upp bara två gånger av Radioteatern. Och den här versionen i regi av Stig Törnroos är faktiskt den färskare av de två.

Handlingen är säkert välbekant för många lyssnare. En man på resa i landsorten blir tagen för revisorn, som har anmält sin ankomst och som hela den lilla staden väntar på med bävan. När resenären dyker upp blir han emottagen med ett överflöd av gåvor och mutor som han inte är sen att skamlöst utnyttja.

Revisorn är, trots sina 185 år på nacken fortfarande en aktuell pjäs. Och kommer att förbli det så länge mutor och korruption förekommer. Därför hör Revisorn till de ständigt spelade klassikerna - än uppförd i full 1800-talsmundering, än i förflyttad till modern samtid.

I Radioteaterns föreställning är det massvis med charmig patina som gäller - liksom också en lång rad av Svenska teaterns stjärnor på festhumör. Huvudrollen som Iván Alexándrovitj Chlestakov, den falska revisorn, spelas av en 36-årig Börje Lampenius och hans tjänare Osip av Göran Cederberg. Som stadens borgmästare och hans fru hör ni Eric Gustafsson och Gundel Henrikson, och i birollerna bland andra de lite på 20-åriga ynglingarna Nils Brandt och Carl Mesterton.

Radio Vega, onsdag 5.8 kl. 22.15

Radioteatern: Revisorn av Nikolaj Gogol

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan