Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Kylie Minogue – popens prinsessa

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Kylie Minogue
Bildtext Kylie Minogue
Bild: Yle Kuvapalvelu/Stephanie Pilick

Är det något man förknippar med Kylie Minogue, så är det medryckande dansmusik. Men hon är mycket mer än bara lättsam danspop.

År 2001 hade Kylie Minogue redan i ungefär 15 års tid varit ett känt namn inom musiken. Men när hon gav ut singeln Can't Get You Out Of My Head var det som om hon exploderade med helt ny intensitet.

Can't Get You Out Of My Head blev hennes kanske största hit någonsin med förstaplaceringar på hitlistorna världen över.

Man kan gott säga att det var nu som Kylie Minogue tog det slutliga steget in bland popens kungligheter. Men vem hade väl trott det när den ännu tonåriga tv-såpaskådisen år 1987 gav ut sin debutsingel – en lättsam coverversion av pop-klassikern The Loco-Motion.

Kylie Ann Minogue föddes den 28:e maj år 1968 i Melbourne, Australien. Hon är den äldsta av tre syskon. Mellanbrodern jobbar som kameraman för tv-nyheterna i Australien, medan lillasystern Dannii Minogue har en egen karriär som sångerska och artist.

Redan vid tidiga år hittade bägge systrar Minogue sin väg till underhållningsbranschen och då närmare bestämt till televisionen. Vid 11-12-års åldern började Kylie synas i olika roller i ett par av tv:ns såpoperor.

Dannii & Kylie Minogue
Bildtext Dannii & Kylie Minogue
Bild: EPA/Facundo Arrizabalaga

Systern Dannii å sin sida blev anlitad att regelbundet medverka i musikprogrammet Young Talent Time. År 1985 fick även den musikintresserade Kylie vara med där och det var första gången hon sjöng i tv. Men hon fick ändå inte bli en del av deras stadigvarande grupp som hon hade hoppats och som systern Dannii var.

Dannii mer populär

Det är kanske litet lustigt att tänka idag, men på den tiden var Dannii den mest berömda och populära av systrarna Minogue. Men det skulle ändra år 1986 när Kylie fick en större roll i den populära tv-såpan Neighbours.

En av Kylies motspelare i Neighbours var en viss ung herreman vid namn Jason Donovan. Kylie och Jason blev sedan ett par både i tv-serien och på riktigt. De fick senare även en megahit med duetten Especially For You.

Det avsnitt av Neighbours där de år 1987 gifte sig lockade bara i Storbritannien en tv-publik på 20 miljoner tittare. För tv-såpan Neighbours var inte populär enbart i Australien – den var om möjligt ännu större i Storbritannien.

The Loco-Motion

Det var just tack vare Neighbours-gänget som Kylies musikkarriär började få fart. På en välgörenhetsgala sjöng hon I Got You Babe som en duett med en annan skådis från tv-serien. Som extranummer drog hon en soloversion av The Loco-Motion.

Det här ledde till att ett lokalt skivbolag kontaktade henne och sommaren 1987 gavs The Loco-Motion ut som Kylies första singel. Den blev inte bara en listetta i Australien – den blev faktiskt hela 1980-talets mest sålda australiska singel där nere.

Till Storbritannien

Framgången med The Loco-Motion gjorde att skivbolaget sände Kylie till Storbritannien för att jobba med den berömda låtskrivar- och producent-trion Stock, Aitken & Waterman.

Men märkligt nog hade de inte riktigt koll på vem den där unga tjejen var som de skulle träffa. Ja, de hade till och med helt glömt bort deras möte.

Väntade utanför studion

Men proffs som de var gjorde de sitt bästa för att rädda situationen. Och medan Kylie Minogue snällt fick sitta och vänta utanför deras studio skrev Stock, Aitken & Waterman den låt som skulle bli Kylie Minogues debutsingel utanför Australien. En singel som blev listetta i bland annat Storbritannien, Australien, Tyskland, Schweiz, Israel och Finland.

Stock, Aitken & Waterman skrev I Should Be So Lucky på bara 40 minuter och Kylie Minogue sjöng in den på en timme. Så fort gick det att göra den låt som blev Kylies stora genombrott i världen utanför hennes hemland Australien. Och samtidigt hennes första samarbete med den tidens demonproducenter Stock, Aitken & Waterman.

Debutplattan

Debutplattan Kylie kom 1988 och var full med dansanta låtar. Skivan sålde i massor och blev etta på albumlistan i bland annat Storbritannien. Det var mycket tack vare singeln I Should Be So Lucky, men också för den nygjorda version av The Loco-Motion som Stock, Aitken & Waterman producerade för plattan.

The Loco-Motion blev en hit även i USA där den som hastigast nådde en tredje plats på Billboards Hot 100-lista. Det är Kylies högsta listplacering i USA. Men ser man till antalet sålda singlar är ändå Can't Get You Out Of My Head hennes mest framgångsrika singel i USA.

Tveksamma kritiker

Men medan publiken gillade Kylie, så var musikkritkerna litet delade och tveksamma. Det var många som betvivlade henne som självständig musikalisk artist och mer såg henne som en smått konstgjord produkt.

Det berodde förstås på hennes bakgrund som tv-såpaskådis och för att debutplattan till största delen var en ren Stock, Aitken & Waterman-produktion. Det här var en dubbelstämpel som det skulle ta flera år för Kylie Minogue att bli kvitt.

Filmdebut

Nu gjorde Kylie Minogue även debut som filmskådis. Filmen The Delinquents gavs ut precis före julen 1989, men kritikerna lät tydligen inte den glada högtiden påverka deras utlåtanden, för de höll sig mestadels rätt ljumma till filmen som helhet.

Det som fick mest beröm var själva filmtekniken – att den såg snygg ut. Men att den i övrigt inte var något speciell. Men trots kritikernas ris var det ändå bra många som gick och såg filmen som blev den mest sedda biofilmen i Australien år 1990.

Kylie Minogue
Bildtext Kylie Minogue
Bild: EPA/Alberto Estevez

Samma år kom även Kylie Minogues tredje album och även om trion Stock, Aitken & Waterman fortfarande var med var det här ändå ett medvetet steg från Kylies sida att litet komma bort från den där snälla lättsamma popflickerollen och istället visa att hon var en vuxen kvinna med en vuxen kvinnas behov.

Hon sällskapade nu med Michael Hutchence och det är möjligt att det litet spelade in här. Michael Hutchence var ju sångare för INXS – Australiens kanske mest populära rockband just då.

Börjat skriva låtar

Nu hade även Kylie börjat delta i låtskrivandet på plattan, men singlarna stod ändå fortfarande Stock, Aitken & Waterman för. Så där som med låten Better The Devil You Know som skulle bli en av Kylies mest populära hittar.

Better The Devil You Know var första gången som kritikerna och fansen var överens om något som gällde Kylie Minogue – det här var ju riktigt bra!

Mitt i allt hade Kylie börjat få litet djup, attityd och känsla – något som kritikerna ofta hade saknat i hennes musik. Det här var vuxnare, mognare och helt enkelt mer spännande.

Det återspeglades också i videon som var mörkare än man var van vid från hennes tidigare pastell-glättiga oskuldsfulla videosnuttar. Men även här hade Kylie själv nu börjat säga vad hon ville ha och dessutom få sin vilja igenom.

Kylie Minogue
Bildtext Kylie Minogue
Bild: EPA/Robert Ghement

Det var det som märktes nu – Kylie hade vuxit upp och blivit en stark och självständig kvinna som bestämde över sig själv och vad hon gjorde. Borta var den där lilla flicksnärtan från grannhuset.

Vändpunkt i karriären

1992 innebar en klar vändpunkt i Kylie Minogues karriär. Hennes första samlingsskiva gavs ut, hon bytte skivbolag och – kanske främst av allt – samarbetet med producent- och låtskrivartrion Stock, Aitken & Waterman upphörde.

Kylie har senare beskrivit deras samarbete som att hon i början av sin karriär var något av en docka som hennes dåvarande skivbolag hade satt skygglappar på, så hon varken kunde se till höger eller vänster.

Kylie Minogue
Bildtext Kylie Minogue
Bild: EPA/How Hwee Young

Men nu var Kylie fri. Och som för att visa åt alla att det här nu innebar något av en ny början för henne döpte hon följande skiva till Kylie Minogue. Hon samarbetade här med personer man oftast förknippade med till exempel M People, Brothers in Rhythm och Pet Shop Boys.

Plattan är helt klart en popskiva, men här finns influenser från bland annat jazz, house och techno. Och nu var inte bara fansen, utan även kritikerna glada igen.

Confide In Me var den första singeln från nya skivan Kylie Minogue som kom år 1994. Låten hyllades dels som en av hennes bästa singlar någonsin, men även för att de haft mod att ge ut den som singel. För den var ju inte riktigt någon typisk Kylie-låt. Tvärtom visade den att senast nu var den där oskuldsfulla tonårspopparen definitivt borta.

Duettchock

Men i oktober år 1995 gjorde Kylie en duett som chockade en hel musikvärld för den verkade helt osannolik. För vad kunde väl dessa två artister mer ha gemensamt än att bägge kom från Australien? Den ena var en lättsam tuggummipoppare och den andra en tungsint alternativrockare.

Men hur fel det än verkade i teorin, så fungerade det bättre än väl i praktiken.

Nick Cave & The Bad Seeds tillsammans med Kylie Minogue. Ja, det var många ögonbryn som höjdes när Where The Wild Roses Grow gavs ut. För vem hade väl ens i sina vildaste fantasier kunnat tänka sig ett samarbete mellan Nick Cave och Kylie Minogue? Jo – EN människa kunde det. Nämligen Nick Cave själv.

Nick Cave hade börjat tänka på det redan sex år tidigare när Kylie Minogue gav ut den litet mörkare singeln Better The Devil You Know, för den hade en av de mest smärtsamma och våldsammaste texter han någonsin hade hört i popmusiken. Nick Cave kände då att han ville skriva en låt som Kylie kunde sjunga.

Vågade föreslå

Under årens lopp skrev Nick Cave flera låtar med tanke på Kylie, men det var först med Where The Wild Roses Grow som han kände att han hade en låt som han vågade föreslå åt henne.

Låten handlar i korthet om en man som tar livet av en kvinna efter att han bjudit ut henne. Nick Cave sjunger om det hela ur mördarens perspektiv, medan Kylie Minogue sjunger ur offrets synvinkel.

Nick Cave
Bildtext Nick Cave
Bild: EPA/Facundo Arrizabalaga

Nick Cave spelade först in en demoversion där Bad Seeds-bandmedlemmen Blixa Bargeld sjöng de partier som var tänkta för Kylie Minogue och så sände Nick Cave demon till Kylies skivbolag.

De blev svårt chockade att någon ens kom på tanken att föreslå något dylikt för popprinsessan Kylie och de avrådde henne från att göra det hela och menade att det var rena galenskapen att sjunga den duetten.

Kylie Minogue funderade på saken och redan följande dag tackade hon ja.

Inspiration från tradition

Men varifrån kom då Nick Caves inspiration till låten Where The Wild Roses Grow? Jo, från den gamla traditionella sången Down in the Willow Garden.

Down in the Willow Garden är en så kallad "murder ballad" från östra USA. Den handlar om en man som skall hängas för mordet på sin käresta. Som han först gav förgiftat vin, sedan knivhögg och till sist ännu för säkerhets skull kastade i floden.

Det här gav då Nick Cave inspiration till att skriva Where The Wild Roses Grow. Och som han ansåg vara ett bra tema för en duett med Kylie Minogue. Vilket tydligen även hon tyckte.

Klassiker

Where The Wild Roses Grow blev en hyfsad hit när den kom för 20 år sedan och har med tiden blivit något av en klassiker. Det är den mest framgångsrika singeln någonsin för Nick Cave och den gav Kylie Minogue respekt även i mer rockorienterade kretsar.

Dessutom blev Nick och Kylie goda vänner under inspelningens gång och de har några gånger framfört låten live tillsammans.

Breddad kreativitet

Kylie Minogue fortsatte nu att bredda sig själv som artist och att utveckla sin kreativitet. På följande platta – Impossible Princess – hade hon varit med och skrivit varenda en låt. Den första singeln var Some Kind Of Bliss som Kylie skrivit tillsammans med James Dean Bradfield och Sean Moore från Manic Street Preachers.

Gemene rockdiggare må tycka att Kylie Minogue nu börjat göra betydligt intressantare musik än tidigare. Men faktum är ändå att även om hon fått en handfull nya fans i och med hennes flirtande med indierocken, så hade hon samtidigt tappat massvis av sina gamla fans. De saknade den dansorienterade Kylie.

Tänkte sluta

SkivanImpossible Princess sålde riktigt dåligt – i alla fall med Kylies mått mätt – och ett tag övervägde hon till och med att sluta helt som artist. Men som hon sade i en intervju: "Jag har ingen utbildning – vad annat kan jag göra?"

Nej, vad annat kunde väl Kylie Minogue göra än att fortsätta framåt. Och när millennieskiftet kom hade även en nygammal Kylie Minogue fötts. En artist som var mogen, stark och självständig – och som hade börjat dansa igen.

Singeln Spinning Around kom år 2000 och blev Kylie Minogues första listetta i Storbritannien på 10 år. Den blev något av en comeback för Kylie och följande år befäste hon sin position som poppens prinsessa när hon gav ut megahitten Can't Get You Out Of My Head.

För även om det för henne hade varit roligt med ett par utflykter till indierockens område, s var det ju ändå dansant discopopmusik som var Kylies gebit. Och det som hennes fans helst ville ha av henne.

Kylie Minogue
Bildtext Kylie Minogue
Bild: EPA/Alberto Martin

Men livet är som bekant oberäkneligt. För just som allt började se riktigt bra ut igen för Kylie Minogue fick hon år 2005 chockbeskedet att hon vid endast 36 års ålder hade drabbats av bröstcancer.

Cancer och cellgifter

Hon fick genast inhibera sin turné för att påbörja behandlingen som bestod av såväl operation som cellgifter. Kylie beskrev det själv som att ha råkat ut för ett kärnvapen. I synnerhet eftersom läkarna först gav henne fel diagnoser.

Kylie Minogue
Bildtext Kylie Minogue
Bild: EPA/Ian Langsdon

Kylie konstaterade i en intervju lakoniskt att bara för att någon har en vit rock och medicinsk utrustning, så innebär det inte alltid att personen i fråga har rätt.

Senare har hon ändå uttryckt sin respekt för läkarkåren. I synnerhet med tanke på att de till sist fick henne friskförklarad. Även om det var en lång och tung väg dit.

Kylie-effekten

Kylie Minogue har hela tiden öppet pratat om sin bröstcancer och uppmanat även unga kvinnor att regelbundet undersöka sina bröst. Det här har vissa tacksamma läkare börjat kalla för "Kylie-effekten".

2 Hearts var Kylie Minogues första singel efter cancern och år 2007 blev den en stor hit världen över. 2 Hearts var en coverversion av en låt som det brittiska elektropopbandet Kish Mauve ursprungligen hade gjort. Och det visade förstås att Kylie inte helt hade övergett indiemusiken.

Hård arbetstakt

Efter det här har Kylie Minogue jobbat på så man blir nästan svettig bara man läser om det. Skivor, singlar och turnéer har avlöst varann i rask takt och hon har också varit en välanlitad gäst på andra artisters skivor.

I januari 2015 fick hon t.ex. äran att agera sångerska på den första singeln från discokungen Giorgio Moroders första album på 30 år. Vilket är ett litet lustigt sammanträffande, för det är ungefär just så länge som Kylie Minogues karriär som sångerska har pågått.

Här och nu

Just nu ser inget ut att kunna hejda hennes framgångar, men man vet ju aldrig vad morgondagen för med sig. Det har Kylie Minogue bittert fått erfara. Därför gäller det att njuta av livet här och nu.

Fokus på Kylie Minogue

Programmet sänds i Radio Vega torsdag 25.06.15 kl.17.10 samt lördag 27.06.15 kl.07.03. Därefter på arenan.yle.fi i 30 dagars tid.

Mer om ämnet på Yle Arenan