Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Med häst och ryggsäck - Porkalavandring som 1944

Från 2015
Uppdaterad 26.06.2015 09:09.
Evakerade i Sverige, Lapplandskriget
Bildtext Många finländare blev plötsligt flyktingar då deras hem efter fredsslutet inte längre hörde till Finland. Arkivbild.
Bild: SA-bild

Föreningen Porkala Parentesen ordnar i sommar en evakueringsvandring från Sjundby herrgårdsslott till Lepopirtti dåvarande gränsstation. Liknande vandringar har varit populära i den delen av Karelen som Finland vid fredsslutet förlorade till Sovjetunionen.

När Finland slöt fred med Sovjetunionen i Moskva 1944 lämnade det en inte så lite besk eftersmak. Stora delar av Karelen och området Salla samt hela Petsamo avträddes till Sovjet.

Porten till Kyrkslätt när det hördes till Ryssland
Bildtext Delar av Kyrkslätt (Kirkkonummi) och Sjundeå hörde under Porkalaparentesen till Sovjetunionen.
Bild: Yle videostill

Även i Västnyland märkte man av freden då Porkala udd i Kyrkslätt och Sjundeå arrenderades ut till grannen i öst. Idag är udden återigen finsk. Men i år finns det möjlighet att återuppleva efterkrigstiden i Sjundeå.

Evakueringsvandringarna sprider sig från Karelen

Föreningen Porkala Parentesen rf ordnar i mitten av augusti en evakueringsvandring som går från Sjundby herrgårdsslott på det tidigare arrendeområdet till den tidigare gränsstationen Lepopirtti som under arrendetiden fick fortsätta vara finländskt.

Ursprungligen kommer idéen från finskspråkigt håll. Föreningen Evakkolapset ry har ordnat liknande vandringar i snart tio år.

Henrik Sandström
Bildtext Henrik Sandström är ordförande för föreningen Porkala Parentesen.
Bild: Yle/ Tove Virta

Det var också föreningen som föreslog att en vandring skulle ordnas i Sjundeå. Idén föll i god jord hos Henrik Sandström, tidigare kommundirektör i Sjundeå och numera ordförande för föreningen Porkala Parentesen.

- Jag tycker det är väldigt trevligt att Evakkolapset, som hittills har fokuserat på Karelen, också uppmärksammar evakueringen av Porkala.

Elisabeth Rehn deltar

Vandringen är åtta och en halv kilometer lång. På vägen kommer det att hållas en matpaus i Kynnar, men för den som inte orkar gå hela vägen finns det också andra alternativ.

- Vi har ordnat med transport för äldre också. Det finns hästar, gamla traktorer och till och med en gammal buss, berättar Sandström.

elisabeth rehn
Bildtext Elisabeth Rehn
Bild: Yle/Parad Media

Liknande vandringar har på annat håll lockat hundratals deltagare. Porkala Parentesen hoppas på att komma upp i ett tusental. En av dem är med säkerhet Finlands tidigare försvarsminister Elisabeth Rehn.

- Hon är beskyddare för evenemanget vilket vi är väldigt glada över. Hon har lovat att ligga i hård träning så att hon orkar gå.

En halv miljon finländare blev flyktingar

Lite historia bjuds det förstås också på under vandringen.

- Jag tror att det är många som inte vet hela historien, säger Sandström. Evakueringsordern gavs 19 september 1944 och tio dagar senare skulle allting vara utrymt.

Totalt tvingades närmare en halv miljon finländare att lämna sina hem i samband med freden. Vandringarna ser Sandström som en hyllning till dem som evakuerades. Och han hoppas att de sprider sig.

- Det har talats om att Salla och Petsamo också ska uppmärksammas i framtiden, vilket är bra. Det var ju faktiskt inte bara Karelen som evakuerades efter kriget.

Radio Vega Västnyland

3:04

Lukas Lundin

Diskussion om artikeln