Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sannfinländarnas avhopp i Jakobstad är olagligt

Från 2015
Uppdaterad 26.06.2015 09:02.
Jakobstads stadsfullmäktige
Bildtext Ingen av Sannfinländarna har deltagit i fullmäktigemöten på över ett år.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

Det går inte bara att låta bli att delta i fullmäktigemöten så som de sannfinländska förtroendevalda i Jakobstad har gjort. Det är till och med olagligt.

Varken Sannfinländarnas ordinarie fullmäktigeledamot eller suppleanten har deltagit i möten på över ett år. Men att bara lämna uppdraget utan att anhålla om befrielse är inte okej.

- Man kan till och med säga att det är olagligt. Utan giltig orsak kan man inte acceptera att förtroendevalda inte sköter sina åtaganden, säger Kirsi Mononen, ledande jurist på Finlands Kommunförbund.

Inte rätt mot väljarna

Man måste ha en giltig orsak och anhålla om befrielse från uppdraget om man inte längre vill vara med. Att bara avstå från att delta i möten är inte rätt mot deras väljare heller, säger Carola Sundqvist (SFP), fullmäktiges ordförande i Jakobstad.

- När jag tänker på dem som har röstat på Sannfinländarna är det ju synd, för deras möjligheter att påverka finns ju inte när inte Sannfinländarna deltar i fullmäktigearbetet.

De politiska grupperna i Jakobstad bör nu diskutera saken sinsemellan och även förhandla med de berörda för att hitta en lösning, säger Kirsi Mononen.

- Man kan ju inte säga upp deras plats, det måste de göra själva. Men jag tycker nog att vi behöver diskutera det här nu till hösten inför nästa fullmäktigemöte tillsammans med Sannfinländarna också om hur de vill ha det i fortsättningen. Vill de vara med eller inte. De har ju nog sagt att de inte säger upp sin plats, men det är synd för det är ju en plats som står tom hela tiden då, säger Carola Sundqvist.

Saken kan polisanmälas

Om man bedömer att förtroendevalda avsiktligt har låtit bli att sköta sina förtroendeuppdrag kan man göra en polisanmälan. Men det är inget förstahandsalternativ, säger kommunförbundets jurist.

- Det tror jag inte på. Men däremot kan jag tänka mig att man skulle kunna diskutera med partiets representanter i Österbotten och fråga vad de tycker och vilken väg man borde gå. Ur deras synvinkel är det också dåligt att de inte deltar i arbetet här i Jakobstad fast de skulle ha en möjlighet, säger Carola Sundqvist.

Enligt Pietarsaaren Sanomat uppger Sannfinländarnas suppleant Sari Karlström att de avstår från att delta för att de upplever att de inte kan påverka politiken i Jakobstad. De har inte anhållit om avsked.

Arto Pihlajamaa, kretsordförande för Sannfinländarna i Mellersta Österbotten, ville inte kommentera saken.

Han har talat med de förtroendevalda partikamraterna i Jakobstad, och de sköter diskussionen internt inom partiet och inte via medierna, sade Pihlajamaa till Yle Nyheter Österbotten.