HIV-positiva Janne överöst med kramar
HIV-positiva Janne Antin ställde sig mitt på Esplanaden i Helsingfors och uppmuntrade folk att röra vid honom.Filmen där folk i alla åldrar går fram och rör och kramar Janne har fått stor spridning och väckt mycket känslor.
- Min tanke var att folk måste få veta om hur det är att vara HIV-positiv och vi måste få bort fördomarna som finns kring det här, säger Janne.
Risken att jag skulle smitta någon alls just nu är så gott som noll. Mina virusvärden är i botten tack vare min medicin. Därför är det väldigt viktigt att testa sig.
Idén var Jannes egen
Peter Westerholm, programledare för Yles program Kioski som ligger bakom videon, var själv med på Esplanaden. Han stod bredvid och såg på då Janne blundande och med utsträckta armar väntade på att någon skulle komma fram och röra vid honom.
- Idén kom faktiskt från Janne själv. Vi har gjort liknande filmer med Kioski tidigare. Jag har själv ställt mig i Kampen med skylten ”Muslimer, jag litar på er! Krama mig om ni litar på mig”. Efter det hörde två muslimer av sig till oss och nu gjorde Janne det. Kramar är ett lätt sätt att väcka stora känslor. Just beröring är stigmatiserat när det kommer till HIV. Man funderar hur det smittar och om man vågar röra.
Så här smittar HIV
HIV är ett virus som smittar som en könssjukdom, det vill säga via slemhinnekontakt. Det kan också smitta via blod.
Du kan få smittan genom oskyddat analt, vaginalt eller oralt sex. Du kan också få smittan genom att dela sprutor eller injektionsnålar.
Den ena parten måste bära på smittan för att det skall finnas risk.
Hiv kan också överföras från mamma till barn under graviditetens sista veckor, under förlossningen eller under amning.
Källa: Folkhälsan
Smittar inte
Många tror felaktigt att HIV kan smitta vid beröring av en HIV-positiv person. Så är inte fallet. Bara för att någon bär på HIV betyder inte att personen automatiskt kan sprida viruset.
- Risken att jag skulle smitta någon alls just nu är så gott som noll. Mina virusvärden är i botten tack vare min medicin. Därför är det väldigt viktigt att testa sig. Om du inte vet om att du bär på viruset så kan du inte heller vårda det och det kan i sin tur betyda att du omedvetet smittar andra.
Janne förde länge en personlig kamp om att gå och testa sig. När han väl gjorde det och fick svaret att han var HIV-positiv så var första tanken: "När kommer jag att dö?". Men i dag lever han som alla andra förutom att hans livssituation innebär att han tvingas kämpa mot mer fördomar än många andra.
Med det sociala experimentet som Janne gjorde då han ställde sig mitt i Helsingfors ville han delvis visa att många ännu har fördomar men också att det är ännu fler som inte längre har dem.
Nervöst till en början
Testa dig!
I Finland diagnostiseras årligen omkring 160 nya hiv-fall och totalt bär cirka 3 500 finländare på smittan.
I 70 procent av fallen har de smittats genom sexuellt umgänge.
Man tror ändå att ungefär 700 finländare bär på smittan utan att vara medvetna om den.
Här kan du läsa mera om var du kan testa dig för HIV i Finland.
Väldigt många stannade när de såg Janne och hans skylt på Esplanaden.
- Det blev nästan en mur mellan Janne och människorna i ett skede. Många turister gick också förbi men av dem var det få som gav en kram. De flesta turister reagerade med att fort gå därifrån, säger Petski.
Janne själv erkänner att det till en början var lite nervöst.
- Det var ganska spännande i början och jag funderade om någon alls kommer röra vid mig. Jag hörde bara att folk närmade sig och så började jag känna att någon tog mig i handen eller la handen på min axel. Att stå där och inte se någonting utan bara höra och känna var en mycket spännande upplevelse.
Känslorna svallade över
Petski som stod och såg allt från sidan kunde ändå bevittna att det inte tog lång tid förrän en efter en gick och kramade om honom och många var till och med riktigt måna om att komma fram.
Att märka att de verkligen kommer fram och vill krama om dig, vill stödja och vill visa att de inte har fördomar, känns fantastiskt
- En cyklist tvärnitade när hon såg Janne och slängde sig om halsen på honom. Jag såg att det var jätteviktigt för vissa föräldrar att göra en poäng inför sina barn att det var okej att gå fram och röra honom, säger Petski.
Före Janne ställde sig utelämnad framför alla och allas eventuella fördomar, var han lite rädd för att ingen skulle komma fram eller ännu värre, att någon med alltför stora fördomar skulle komma och göra honom illa. När utgången visade sig vara en stor acceptans och att han blev överöst med kärlek så blev han väldigt rörd och kunde inte hålla tillbaka tårarna.
- Det är så känslosamt när du inte vet alls hur folk kommer bete sig men så ger de dig ett mycket positivt svar. Att märka att de verkligen kommer fram och vill krama om dig, vill stödja och vill visa att de inte har fördomar, känns fantastiskt. Det var så mycket känslor på en och samma gång, så otroligt mycket positiva känslor.
Vill du höra mera om Jannes berättelse om hur det var att få reda på att han var HIV-positiv, lyssna på Myteriets podcast från 24.6.