Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Passande pålle problem på polisen

Från 2015
Uppdaterad 30.06.2015 10:36.
Polishäst i Tomtbacka
Bildtext Polishästen Prat Proximus är nu på sommarbete i Tomtbacka.
Bild: Katriina Ylönen

Ridande polisen i Helsingfors är nu på jakt efter kastrerade hingstar, men det är svårt att hitta lämpliga. Enheten borde ha åtta hästar, men har nu bara sex stycken.

- Under våren slutade två hästar hos oss och sedan dess har vi sökt efter ersättare. Det är ändå inte lätt att hitta en lovande polishäst. Det finns inte särskilt många hästar i Finland av den typ som vi letar efter, säger ridande polis Henrik Westerberg.

Polisen letar nu efter lugna och modiga hästar som lyder ryttaren.

- De ska också vara sociala och komma överens med andra hästar och med andra människor, säger Westerberg.

Ridande polis Henrik Westerberg.
Bildtext Henrik Westerberg letar nu efter två nya hästar som ska flytta in i stallet i Brunakärr, där polishästarna vanligtvis håller till.
Bild: YLE/ Christoffer Gröhn

Borde vara utan testiklar

Processen för att hitta en lämplig polishäst är rätt omständig och tar många veckor.

En hingst är för livlig och påstridig, medan humöret hos ett sto varierar för mycket från dag till dag. De flesta polishästar är därför valacker.

Henrik Westerberg

- Vi tittar på potentiella hästar på nätet och ringer sedan upp ägaren och frågar om hästen. Vi behöver veta hur den reagerar i olika situationer. Om det låter bra åker vi och tittar på den. Därefter tar vi den på en prövotid i 3-4 veckor. Under den tiden följer vi med hur hästen agerar på stan.

Hästen ska helst vara 8-9 år gammal och valack, det vill säga en kastrerad hingst.

- Karaktären hos en valack har visat sig lämpligast när det gäller att arbeta som polishäst. En hingst är för livlig och påstridig, medan humöret hos ett sto varierar för mycket från dag till dag. Vissa dagar är den inte alls medgörlig. De flesta polishästar är därför valacker, säger Westerberg.

Westerberg säger att om man har en lämplig häst så kan man vara i kontakt med ridande polisen.

"Ridande polisen behövs fortfarande"

I Finland är det bara Helsingforspolisen och Åbopolisen som har ridande poliser. Westerberg säger att de fortfarande behövs.

- Ridande polisen syns ofta under folkrika evenemang på sommaren, det vill säga under konserter, idrottsevenemang och demonstrationer. Som ryttare sitter man högt upp och har bra överblick över folkmängden. Människor lägger också lätt märke till en polis som sitter på en häst och kommer fram och pratar och klappar hästen.

Vad händer med bajset?

Henrik Westerberg säger att ridande polisen får mycket respons när det gäller bajs som hästarna lämnar efter sig på gatan.

- Enligt ordningslagen ska den som har hund eller katt städa upp efter den på gatan, men den som rider på häst behöver inte göra det. Vi rider förstås på ställen där det finns mycket människor och fotgängare kan trampa i bajset.

Polisen bryter alltså inte mot lagen när ni låter bli att plocka upp bajset?

- Nej och du gör det inte heller om du har en egen häst. Men du måste rida på vägen. Det här är någonting som vi diskuterar inom polisen och med staden.