Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

En bror, en syster, en livslögn

Från 2015
Uppdaterad 13.08.2015 10:35.
Mikael Lybeck, Fotograf: Daniel Nyblin, 1894
Bildtext Mikael Lybecks pjäs Bror och syster avslutar Radioteaterns serie med sommarklassiker,
Bild: Museiverket

Sist ut i Radioteaterns serie med sommarklassiker är Mikael Lybecks Bror och syster från år 1915. Här handlar det om skuld, svek och livslögner. Alltsammans i förebilden Ibsens anda.

I centrum står syskonparet Per och Johanna Ennius, som inte bara bor tillsammans utan dessutom arbetar på samma filialkontor. Pjäsen utspelar sig under en dramatisk natt då mörka hemligheter avslöjas. Det handlar om ekonomiska oegentligheter, men också om livslögner som äntligen dras upp i dagsljuset.

Mikael Lybeck intresserade sig redan tidigt för dramatik och skrev sin första pjäs som 20-åring. Ralf Långbacka skriver i sin essä om finländskt teaterliv i Finlands svenska litteraturhistoria om Lybecks möte med Henrik Ibsen och hur det kom att påverka honom. Så är Bror och syster också en väldigt ibsensk pjäs i sitt intresse för livslögnen och i sin intima och realistiska stil.

Samtidigt är det här också en pjäs om förlåtelse och om syskonkärlek som skildras med stor innerlighet. Scenerna som beskriver syskonens stillsamma vardagsliv - där dystra hemligheter alltså ruvar under den beskedliga ytan - är faktiskt helt förtjusande. Inte minst Erik Lindström med kartboken i hand, drömmande om fjärran länder.

Den på sin tid uppskattade Lybeck är ju i dag en författare som fallit så gott som helt i glömska, hans roman Tomas Indal kanske undantagen. Trots det dystra ämnet känns Bror och syster i dag ganska troskyldig och har väl inte helt stått pall för tidens tand. Ändå finns här fina moment och stämning. Plus en möjlighet att höra Svenska Teaterns gamla stjärnor Erik Lindström, Hélène Hagelstam, Eric Gustafsson, Göran Cederberg och Sven Relander in action. För regin står Gustaf Nessler och föreställningen är från år 1954.

Radio Vega, onsdag 12.8 kl. 22.15

Radioteatern: Bror och syster av Mikael Lybeck

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan