Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Gayplay – teater om att våga vara den du är

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Teatergruppen Frida Ensemble spelar pjäsen Gayplay under Helsingfors Pridefestival
Bildtext Frida Ensemble i föreställningen Gayplay under Helsingfors Pridefestival
Bild: Janne Rehmonen

Att växa upp, att vara tonåring, att komma underfund med sin egen identitet. Allt det här är komplicerade saker för vem som helst, men det kan kännas skönt att veta att man inte är ensam. Föreställningen Gayplay, som handlar om att tillhöra en sexual- eller könsminoritet, ger en inblick i fyra personers liv, som alla på sitt eget sätt har hittat vägen till sin egen identitet.

Gayplay är en verklighetsbaserad dokumentärpjäs skapad utgående från intervjuer med fyra olika personer som arbetsgruppen, Frida Ensemble, omarbetat till monologer. Frida Ensemble är en Helsingforsbaserad teatergrupp grundad 2011, och gruppen har tidigare satt upp föreställningen Seven som handlade om kvinnliga människorättskämpar, och nu i år spelar dom alltså pjäsen Gayplay, i regi av Marcus Groth.

Gestaltmetod – närvaro och frihet i nuet

Groth, som är skådespelare, regissör och utbildad gestaltterapeut, arbetar utgående från ett arbetssätt som kallas för gestaltmetoden, en metod som egentligen går ut på att inte ha någon metod alls. Att bara vara, närvaro i stunden och situationen, och inte spela så mycket. Att våga släppa rädslor, krav och prestationsångest för att komma i kontakt med sig själv och den man är innerst inne.
Groth undervisar också både i denna skådespelarmetod, och i terapiformen som kallas gestaltterapi, på sin kursgård i Estland.
I sitt arbete med föreställningen Gayplay har skådespelarna i Frida Ensemble, tillsammans med Marcus Groth, använt sig av just denna gestaltmetod.

Karikatyrer och sång

Föreställningen strävar efter att vara avskalad, fri från mask, kostym eller rekvisita. De fyra skådespelarna sitter på en liten upphöjd scen på varsin stol och berättar, ganska rakt av, de historier som pjäsen baserar sig på. De pratar som om historierna vore deras egna, de gestaltar alltså människorna bakom historierna, men de gör detta utan att så att säga ”spela” så mycket. Som motvikt till detta dyker det då och då upp olika karikatyrer, som föreställer personernas föräldrar, och som också spelas av samma fyra skådespelare. Detta görs dock med enkla medel som att förställa rösten eller kroppen, och det medvetna valet att överdriva dessa personligheter funkar bra i kontrast till föreställningens naturalism i övrigt. Karikatyrerna blir som en katalysator för ett frigörande skratt, som väl kan behövas mellan de ibland tunga berättelserna som vi får ta del av. Nu som då använder sig gruppen också av musik, vilken de skickligt framför tillsammans som a capella-sång. Musikstyckena ger tid för eftertanke och pauser, en möjlighet att känna efter och låta historierna sjunka in.

Var den du är, vad det än är

En övergripande känsla av föreställningen verkar ändå vara en positiv upplevelse av gemenskap. Att känna att man inte är ensam här i världen. De dokumentära historierna har övervägande positiva upplösningar, och mot slutet av pjäsen tar skådespelarna också upp fakta om hur lagstiftningen kring sexuella minoriteter sett ut under åren i Finland, t.ex. Tahdon 2013, den jämlika äktenskapslagen, och längre tillbaka i tiden om avskaffandet av sjukdomsbenämning på sexuella minoriteter. Men även om mycket har förändrats så finns det fortfarande mycket kvar att göra för att skapa ett jämlikare samhälle. Eller som budskapet med pjäsen uppmanar till, att våga vara den man är, vad det än innebär.

Föreställningen Gayplay spelas denna vecka som en del av programmet i Helsingfors Pridefestival, på onsdag 24.6 och på torsdag 25.6 kl. 19.00 på Harju Ungdomshus i Berghäll.
För mera information samt biljetter besök www.helsinkipride.fi

Du kan också läsa mera om gestaltterapi och gestaltmetoden på Kursgården Groths (Ösel gestaltakademi) hemsida www.groth.fi