Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Renoveringen av Hoplaxskolan låter vänta på sig

Från 2015
Uppdaterad 25.06.2015 11:43.
Munksnäs högstadium på Solnavägen.
Bild: YLE/Christoffer Gröhn

Personal och elever i Munksnäs högstadieskola har i många år andats dålig inomhusluft. Renoveringen som skulle påbörjas i höst har blivit uppskjuten igen.

Renoveringen kan börja tidigast i januari 2016 och kommer att kosta några miljoner mer än man först hade beräknat.

Den nya prislappen på renoveringen är 12,7 miljoner euro jämfört med de 10,4 miljoner man först hade räknat med. Fastighetsnämnden ska ta ställning till de höjda kostnaderna på torsdagskvällen. Nästa steg är att nämnden väljer entreprenör genom en anbudstävling, och en sådan procedur räcker minst sex månader.

- I mars trodde vi att vi skulle flytta ut i juni. Vi hade redan börjat packa och slänga ut gammalt. Renoveringen har skjutits upp så många gånger att jag inte tror att den blir av förrän grävskoporna står på gården, säger biträdande rektor Tora Renlund.

Hon säger att det tyngsta är att leva i ovisshet. Att flytta en skola går inte på ett veckoslut.

Under renoveringen ska högstadieeleverna vistas i paviljonger på Stentorpsplanen i Munksnäs.

Ventilation och hissar

munksnäs högstadieskola,
Bild: Arkitektbyrå Kouvo & Partanen

Både elever och personal ser fram emot att få andas frisk luft i framtiden.

Allt det fuktskadade materialet ska röjas bort, byggnaden ska få ett ordentligt ventilationssystem och innergården ska dräneras. Skolan ska blir bättre anpassad för rörelsehindrade med hissar och ramper. Dessutom ska matsalen förnyas och den stora ekande aulan ska byggas om till ett mediatek som avgränsas med glasdörrar.

- Inomhusluften är dålig. Det är som att arbeta i en källare och vi har alla obehag. Ett par klassrum är helt ur bruk. Men ritningarna ser bra ut - det blir säkert fint bara det blir klart, säger Tora Renlund.