Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Maria Österåker: Om näthat

Från 2015
Uppdaterad 06.08.2015 09:32.
Maria Österåker sitter på en bänk
Bild: Jan Alin

"Stackas, stackas naiva idiot. Det är viktigt att du sover på rätt ställe. På en vårdinrättning. Stackas dina barn." Så här stod det en dag i kommentarsfältet på Maria Österåkers blogg.

Maria Österåker

Programmet är inte längre tillgängligt

Maria Österåker är författare, ekonomiedoktor och bloggare. Maria har i flera års tid skrivit en blogg som heter Lev mer på mindre. Bloggen har mest handlat om självhushållning på gården i Korsholm där hon bor med sin familj. Men 2014 bestämde hon sig för att våga prova på fler saker, i synnerhet saker som hon är lite skeptisk till. Artikelserien på bloggen fick heta Maria testar.

Drevet går igång

Efter ett blogginlägg om ådror, currykors och elkänslighet, där hon nyfiket försöker ta reda på om det ligger något i att vända elkontakter på rätt sätt, brakar det loss med 17.000 sidvisningar och elaka anonyma kommentarer på hennes kommentarsfält.

- Mitt i allt stod jag i en nätdiskussion där jag var huvudpersonen och där jag kände att jag hade noll koll på situationen, säger Maria. Jag trodde att jag var en stark kvinna som inte brydde mig om vad andra tycker, men det här var verkligen obehagligt.

Kommentarerna skrevs hänsynslöst och respektlöst. Det som skrevs i kommentarfältet skulle aldrig sägas rakt i ansiktet till någon.

Ofta glömmer vi bort att det är en riktig person bakom bilderna och texterna.

- Det är lätt att häva ur sig saker på nätet. Ofta glömmer vi bort att det är en riktig person bakom bilderna och texterna.

Den som hade startat diskussionen hörde av sig och bad om ursäkt. Det hade inte varit meningen att diskussionen skulle ta så stora proportioner.

- Det var skönt att han hörde av sig. Det var också skönt att veta att det inte var någon i bekantskapskretsen som hade skojat till det.

Stormen lägger sig

Efter några dagar var allt över och kommentarsfältet var tyst och stilla. På andra sidor fanns det redan nya saker att kasta sig över. Stenarna i Marias mage förvandlades till gruskorn, men gruskornen ville inte försvinna.

- Plötsligt kan jag åter kastas in i känslan av utsatthet. Jag har övergett känslan att min blogg är endast min. Vi är oåterkalleligt utelämnade på nätet.

Tänk vad mycket kunskap, inspiration och mänskor som finns bakom ett knapptryck.

- Nätet är ändå fantastiskt. Tänk vad mycket kunskap, inspiration och mänskor som finns bakom ett knapptryck. Nätet ger många av oss möjlighet att bli hörda.

Vi borde få vara dem vi är även på nätet anser Maria. Vi borde bli behandlade med respekt även om vi har olika åsikter. Det är vi alla som kan bevara åsiktsfriheten genom att respektera den.

Marias sommarprat handlar om näthat, nätkultur och om åsiktsfrihet på nätet.

Maria Österåker sommarpratar i Ye Radio Vega den 6 augusti kl 10.05 och 18.03. Du kan också lyssna på henne via Yle Arenan

Bland annat den här musiken spelar Maria Österåker:

Här hittar du Vegas sommarpratare 2015.

Mer om ämnet på Yle Arenan