Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bostonbombaren ångerfull

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Dzjochar Tsarnajev
Bildtext Dzjochar Tsarnajev.
Bild: EPA/FBI / HANDOUT EDITORIAL USE ONLY HANDOUT EDITORIAL USE ONLY

Den så kallade Bostonbombaren Dzjochar Tsarnajev uttalade sig på onsdagen för första gången i offentligheten sedan bombdådet under Boston maraton i april 2013.

Tre människor omkom och 264 skadades i samband med bombattentatet. Tre dagar senare dog en polis i samband med en eldstrid med Dzjochar och hans bror Tamerlan Tsarnajev.

Tsarnajev dömdes till döden redan i maj men domen fastställdes formellt först igår av en federal domstol i Boston. Tsarnajev försvarade sig inte under själva rättegången men han bad på onsdagen om ursäkt i rättssalen.

- Jag är ledsen för de liv jag har tagit, för det lidande jag har vållat er och för den irreparabla skada jag har orsakat, sade han.

Åsikterna går isär

Ursäkten var riktad till de offer och anhöriga som var på plats i rättssalen och deras åsikter om Tsarnajevs uttalande gick isär.

- Att höra honom be om ursäkt. Det är nog för mig och jag hoppas, för jag tror fortfarande på mänskligheten och honom, att han var uppriktig. Då jag såg honom i ögonen såg jag inte en kriminell. Jag såg en pojke, sade Henry Borgard.

- Jag ångrar att jag valde att lyssna på honom för han visade inga tecken på samvetskval, ånger eller medlidande, sade Lynn Julian som i likhet med Henry Borgard fortfarande lider av posttraumatisk stress.

Juridisk expertis i USA räknar med att den 21-årige Tsarnajevs dom kommer att överklagas och det kommer sannolikt att dröja flera år, till och med årtionden, innan dödsstraffet verkställs. Sedan 1998 har endast tre av de 74 människor som dömts till döden i USA av federala domstolar avrättats.