Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN slår larm om hungerkatastrof i Jemen

Från 2015
Uppdaterad 25.06.2015 08:55.
Jemeniter köar för att köpa mat och vatten i Taiz, Jemen, den 19 juni.
Bildtext Jemeniter köar för att köpa mat och vatten i Taiz, Jemen, den 19 juni.
Bild: EPA/STRINGER

FN slår larm om en hotande hungerkatastrof i krigsdrabbade Jemen. 31 miljoner jemeniter är nu i akut behov av humanitärt bistånd, jämfört med 7 miljoner för två år sedan.

Det råder akut brist på mat, och mediciner i största delen av Jemen och över 20 miljoner människor saknar tillgång till rent vatten, varnar Ismail Ould Cheikh Ahmed, FN:s specialsändebud i Jemen.

Han anklagar alla krigförande parter för den humanitära krisen som har förvärrats ytterligare sedan en saudiledd militärkoalition inledde flygattacker mot Jemen i mars.

FN kräver humanitärt eldupphör

Ould Cheikh Ahmed krävde ett omedelbart humanitärt eldupphör, då han informerare FN:s säkerhetsråd om läget bakom lyckta dörrar i New York.

- Ett humanitärt eldupphör under den pågående fastemånaden Ramadan kunde vara ett första steg till en hållbar vapenvila, säger Ismail Ould Cheikh Ahmed.

Ismail Ould Cheikh Ahmed, FN:s specialsändebud i Jemen.
Bildtext Ismail Ould Cheikh Ahmed, FN:s specialsändebud i Jemen under fredsförhandlingarna i Geneve.
Bild: EPA/MARTIAL TREZZINI

Generalsekreterare Ban Ki-moon har flera gånger vädjat förgäves om ett eldupphör men nu görs det ett nyt försök att åstadkomma vapenvila.

Nya förhandlingar ska inledas i grannlandet Omans huvudstad Muscat mellan houthi-rebeller och separatister i södra Jemen som stöder den internationellt erkände presidenten Abed Rabbo Mansour Hadi.

Handelsblockaden förvärrar läget

Läget förvärras av en handelsblockad som drabbar Jemen hårt eftersom landet importerar 90 procent av livsmedlen och andra basförnödenheter.

De flesta handelsfartyg tillåts inte anlöpa de få hamnar i landet som ännu fungerar. Så gott som alla flygplatser har stängts efter att ha skadats i flygattacker.

pojke i jemen
Bildtext Det råder akut brist på mat, mediciner och rent vatten i största delen av Jemen.
Bild: EPA/YAHYA ARHAB

Handesblockaden har också lett till en skriande brist på bränsle som drabbar såväl civila som biståndsorganisationer.

Bristen på bränsle försvårar avsevärt försöken att distribuera hjälp och det har också lett till skyhöga matpriser som få har råd med.

Lite hjälp på kommande

Ett biståndsfartyg med 1000 ton mat anlöpte den rebellkontrollerade hamnen i Hodeida på onsdagen, uppger det Internationella Röda Korset.

- Med hänsyn till handelsblockaden som drabbar hela folket i Jemen är ankomsten av förnödenheter en välkommen utveckling. Maten kommer att göra stor skillnad för tiotusentals människor som har drabbats av konflikten, säger Röda Korset i ett uttalande.

Fortsatta strider sedan fredssamtalen bröt samman

Striderna mellan den saudiledda koalitionen och houthi-rebeller som stöds av Jemens armé, har trappats upp sedan fredsförhandlingarna bröt samman förra veckan i Geneve.

Sanaa
Bildtext Explosion i Jemens huvudstad Sanaa.
Bild: EPA/STR

Rebellerna och armén vägrar att retirera från områden som de har erövrat, medan president Abed Rabbo Mansour Hadi har flytt till Saudiarabien.

En politisk kompromiss är svår att nå eftersom presidenten inte har tillräckligt stort politiskt och militärt stöd i Jemen och därför måste ty sig till grannlandet Saudiarabien.

Diskussion om artikeln