Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

IS gör nytt försök att erövra Kobane

Från 2015
Uppdaterad 25.06.2015 11:08.
Vy av Kobane i Syrien från den turkiska sidan av gränsen den 28 oktober 2014.
Bildtext Vy av Kobane i Syrien från den turkiska sidan av gränsen den 28 oktober 2014.

Islamiska staten IS gör nya försök att inta Kobane och provinshuvudstaden Hasakeh i norra Syrien. Rebeller i söder försöker samtidigt erövra provinshuvudstaden Daraa där upproret mot president Assad började.

Åtminstone 12 människor har dödats och 70 skadats i en självmordsattack och därpå följande strider i den syriska staden Kobane invid den turkiska gränsen.

Självmordsattacken inledde terroristgruppen IS nya försök att inta staden, uppger ögonvittnen i staden.

Jihadisterna angriper nu Kobane från tre håll och häftiga strider pågår i stadskärnan. Enligt ögonvittnen ligger det många döda på gatorna och dödssiffran befaras stiga.

Kurdiska aktivister anklagar Turkiet för att ha tillåtit jihadisterna att angripa staden via Turkiet från norr. Turkiet avvisar anklagelserna och säger att jihadisterna kom från staden Jarablus, väster om Kobane.

Största delen av Kobane ligger i ruiner sedan striderna ifjol höstas och de flesta av stadens 300 000 invånare är fortfarande på flykt i Turkiet.

IS angriper också närbelägna Hasakeh

IS har också angripit provinshuvudstaden Hasakeh söder om Kobane.

Enligt obekräftade uppgifter skulle IS ha intagit en del av staden, men det förnekas av syriska regeringsstyrkor och kurder som försvarar provinshuvudstaden.

IS har flera gånger tidigare slagits tillbaka från den regeringskontrollerade staden, särskilt efter att kurderna anslöt sig till striderna efter vädjanden från invånare i Hasakeh.

Jihadisternas överraskande anfall kan vara ett försök att avleda uppmärksamheten från IS starkaste fäste, provinshuvdustaden Raqqa.

Syaden som betrakats som IS huvudstad, ansätts av kurder som har ryckt fram mot staden under de senaste veckorna.

Hårda striden även i Deraa.

I södra Syrien har moderata rebellgrupper som samarbetar med islamistrebeller inlett en offensiv för att inta provinshuvudstaden Daraa, där upproret mot president Bashar al-Assad började för drygt fyra år sedan.

Rebeller i söder invid den jordanska gränsen har under den senaste tiden intagit flera regeringskontrollerade städer och militärbaser kring Daraa.

Rebellerna har under vårens lopp erövrat även de sista gränsövergångarna vid den jordanska gränsen som regeringen ännu kontrollerade.

Rebellerna som stöds av USA, Jordanien och Saudiarabien har haft Daraa som sitt mål enda sedan det folkliga upproret förvandlades till ett blodigt inbördeskrig.