Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Besatt av att låta gay

Från 2015
Uppdaterad 05.11.2015 07:31.
Låter jag gay?
Bild: Impact Partners

En svår separation undergräver filmaren David Thorpes självkänsla och han blir i samma veva allt mer fixerad av sin röst. Homofobin han kände under sin uppväxt har han aldrig helt kunnat skaka av sig och speciellt rädslan över att rösten skulle avslöja hans sexualitet.

David märker snart att han inte är ensam med sina tankar. Nära vänner, kändisar och totala främlingar verkar bära på samma rädsla och funderingar. Rösten verkar till och med vara så känsligt ämne att homosexuella människor sinsemellan kan anklaga varandra för att låta "för gay".

David, som varit öppet homosexuell i årtionden bestämmer sig för att uppsöka två röstcoacher i ett försök att låta mera straight. Med sin öppenhet och humor kastar sig David in i ett projekt med ovisst slut. Vad är sanning och myt kring att "låta gay" och hur har film och tv bidragit till den bild vi fått av män med kvinnlig röst?

David inser snart att han, på grund av rädsla, aldrig riktigt kunnat identifiera sig med sin röst. Hans försök att låta straight ger honom också andra insikter.

Nu gäller det att hitta rösten som alltid funnits där inne i kroppen.

Dok: Låter jag gay? (Do I sound gay, USA, 2015)
Yle Fem torsdag 5.11.2015 kl. 22.00
30 dagar på Arenan

Repris från juni 2015

Regi: David Thorpe