Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

”Helsingfors behöver bredda sin gayscen”

Från 2015
Uppdaterad 25.06.2015 13:21.
Miss Gay Finland 2015 heter Catariina Salo.
Bildtext Miss Gay Finland 2015 heter Catariina Salo.
Bild: Ömer Acar

Nyvalda Miss Gay Finland 2015 vill bryta normer samt få ett bredare hbtiq-nattliv till Helsingfors.

Jag hade nog vetat om min bisexualitet redan länge, men bara stängt ögonen för den.

Det är en segeryr Miss Gay Finland som besöker Morgonöppets studio efter bara några timmars sömn. Catariina ”Catzo” Salo försökte sova, men med liten framgång.

- Det känns som om jag hade sömnkrabbis, skrattar Salo. Jag drack inget förutom två glas bubbel och en Jaloviina, tillägger hon.

Dags att bryta normer

Den nykorade gaydrottningen Catariina Salo vill jobba för mänskliga rättigheter och normbrytning. Hon passar också på att ge en känga åt gayscenen i Helsingfors, det vill säga de klubbar och ställen där hbtiq-personer väljer att träffas och umgås.

- För lesbiska och bisexuella kvinnor finns det praktiskt taget inga ställen att träffas på. Och klubbscenen för gaymän är också väldigt eurodiskocentrerad, säger Salo.

Morgonöppet: Catariina "Catzo" Salo är Miss Gay Finland 2015

10:41

Hon påminner om mångfalden bland människor, bara för att man är en hbtiq-person så har man inte samma intressen som alla andra under regnbågsparaplyet.

- Jag drömmer om ett slott i centrum av Helsingfors med många olika rum där det spelas olika sorters musik. Så kunde alla vara tillsammans men ändå lyssna på olika saker, ler Salo.

”Alla borde gå i terapi”

För ett år sedan började Salo gå i terapi. Sessionerna löste upp många knutar och blev en väckarklocka gällande den egna sexuella identiteten.

- Jag hade nog vetat om min bisexualitet redan länge, men bara stängt ögonen för den. Det borde vara obligatoriskt för alla att gå i terapi, säger Salo.

Catariina Salo
Bildtext Catariina "Catzo" Salo.

Enligt Salo handlade det mycket om att hitta den inre tryggheten i att vara sig själv.

- Efter att jag kommit ut ur skåpet så ringde min äldsta bror och bara skrattade i telefonen. Han gratulerade mig till att jag insett något som resten av familjen redan vetat i tio år, skrattar Salo.