Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Manliga friluftslekar: knivar & armbrytning

Från 2015
Manliga friluftslekar - Spela upp på Arenan

Tre manliga friluftslekar från det tidiga 1900-talet: att fälla en kniv ner på sin armmuskel, att bryta arm och att bryta märling.

Spänna muskel

Ena armen skall vara blottad samt hållas böjd, underarmen rakt uppåt. Det gäller nu att spänna överarmsmuskeln så hårt som möjligt. Med andra handen håller man i en fällkniv vid skaftet och fäller den, till en början från låg höjd mot muskeln, som skall vara så hårt spänd att kniven inte tränger in genom huden, utan studsar upp tillbaka eller ett stycke upp i luften. Allt efter att skickligheten blir större ökas höjden från vilken kniven fälles.

Två män bryter arm. Fotografiet är taget år 1929 i Pyttis, Kvarnby.
Bildtext "Bryta arm", Pyttis, Kvarnby 1929
Bild: Maximilian Stejskal 1929, med tillstånd av Svenska litteratursällskapet/Folkkultursarkivet

Bryta arm

Två personer sätter sig på vardera sidan om ett bord, stöder högra armbågen mot bordsskivan samt fattar tag i varandras händer. Det gäller nu att vid ett visst tecken trycka ned motståndarens arm emot bordet. Den som lyckas med det är segrare. Stundom gäller det att bryta upp hela karlen d.v.s. motståndaren.

En man försöker bryta en märling med sin armmuskel. Fotot är taget 1929 i Strömfors, Kungsböle.
Bildtext "Bryta märling", Strömfors, Kungsböle 1929.
Bild: Maximilian Stejskal 1929, med tillstånd av Svenska litteratursällskapet/Folkkultursarkivet

Bryta märling

Man lägger segelgarn omkring en muskel, vanligtvis överarmsmuskeln samt knyter riktigt spänt. Det gäller nu att böja underarmen och spänna muskeln, så att bandet brister. Vid tävlan mellan starka karlar ökar man antalet varv kring muskeln, allt efter det man varit i stånd att spränga märlingen. Segrare är den som kan spränga det mesta antalet märlingsvarv.

Ibland brukar man använda ett tjockare snöre än en annan haft, för att visa att man har starkare muskler. Det är mest äldre personer som idkar denna lek och det är ofta personer, som varit i militären, som vill visa sin muskelstyrka.

Ur Maximilian Stejskals doktorsavhandling "Folklig idrott" från 1954.

Red.anm.: Vi avråder er starkt att pröva de här "lekarna".

Manliga friluftslekar