Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Kultur och varma källor

Från 2015
Uppdaterad 30.06.2015 09:27.
Vid vattenfallet Gullfoss lönar det sig att komma innan turistgrupperna, så får man utrymme att njuta av utsikten.
Bildtext Vid vattenfallet Gullfoss lönar det sig att komma innan turistgrupperna, så får man utrymme att njuta av utsikten.
Bild: Yle, Haldin communication

Mitt nya land-korrespondenten Christoffer Westerlund bloggar om upplevelser i Island.

Sevärdheter på Island

  • Golden Circle är den mest kända av äventyrsrutterna. Den består av gejsern Strokkur, nationalparken Thingvellir samt Gullfoss vattenfall.
  • Andra spektakulära vattenfall är Skógafoss och Seljalandsfoss.
  • Glaciären Eyjafjällajökull ligger närmast Reykjavik, 2 timmar österut, Langjökull 3 timmar österut och Islands största glaciär Vatnajökull 8 timmar öst om Reykjavik. På alla glaciärer ordnas någon form av äventyrsaktiviteter.
  • Snæfellsnes halvö nordväst från Reykjavik är ett väldigt pittoreskt område med många vattenfall och vackra slätter. På området finns också Snæfellsjökull som sägs vara inkörsporten till jordens mitt (i alla fall enligt Jules Verne).
  • Har du sett filmen ”The Secret Life of Walter Mitty” kan du känna igen byn Stykkishólmur som finns på Snæfellsnes.
  • Vill du råka på lokala pärlor är det läge att ge sig ut till Kolaportið loppmarknad på veckosluten kl. 11-15.
  • För de djärvaste besökarna kan ett besök på Islands fallosmuseum vara det rätta valet.

Reykjavik är under veckan en liten, sömnig huvudstad som smäller av på veckosluten. Många kommer till Island enbart för att uppleva denna nordliga huvudstad, och det finns en hel del att se.

Vacker arkitektur med färggranna hus och tak, mysiga små kaféer och en hel del konstverk och turistattraktioner.

Av dessa kan man främst nämna Perlan, som är ett gammalt geotermiskt vattentorn med utkikstak över staden, den arkitektoniskt unika kyrkan Hallgrimskirkja och vikingaskeppet Sólfar.

Bara några minuters båtfärd utanför Reykjavik finns ön Viðey, som är hem för Islands äldsta stenbyggnad Viðeyarstofa, samt ett 30-tal häckande fågelarter.

Från John Lennons födelsedag 9.10 till hans dödsdag 8.12 tänds konstverket Imagine Peace av hans hustru Yoko Ono. Ön fylls av folk och när konstverket är tänt kan man få dansa en sväng med Yoko, eller närmast hennes fyra livvakter stora som gorillor.

Konsthuset Harpa precis på hamnkajen är som en blandning av Finlandiahuset, Musikhuset, Kiasma och Kulturhuset. Där ordnas utställningar, konserter och konferenser.

Dock tycker jag det mest intressanta är föreställningen “How to be Icelandic in 60 minutes”.

En hejdlöst rolig monolog om de mest isländska fenomenen och kraraktärsdragen hos islänningarna, samt hur man som turist kan tackla motståndet och bli en del av samhället, på under en timme. Ytligt och roligt, ja. Djupgående och betydelsefullt, likväl.

En väldigt fin upplevelse är de olika simhallarna som alla är uppvärmda med geotermisk energi. Kom ihåg att allt vatten i Reykjavik är källvatten.

Var annanstans kan du simma i en kommunal simhall som är fylld med källvatten och uppvärmd med jordvärme? Om du vet, tipsa mig, så åker jag genast… I min favoritsimhall finns också en varm bassäng som är fylld med uppvärmt havsvatten.

Den bassängen är främst fylld med äldre Reykjavik-bor. De vet vilket vatten som är mest helande.

Nära Reykjavik finns både svindyra, lyxiga badinträttningar och enkla, naturliga heta källor.

Ännu för några år sedan fanns det många gömda pärlor som väldigt få turister och bara några utvalda islänningar visste om.

Dessa var välbevarade hemligheter som gick från far till son, men på senare år har platserna vikts ut i guideböcker och de tidigare nästintill fridlysta, heliga ställen är nu nertrampade av omedvetna och erfarenhetshungriga turister på jakt efter en instagram-bild till.

Har man ingenting emot en busslast full av människor kan man ansluta sig till en hel drös av färdiga äventyrspaket.

Jag rekommenderar att googla och jämföra priser innan man köper, sedan kan man betala online eller på plats (de flesta företagen har kontor på huvudgatan Laugavegur).

Vill man vara lite mer självständig kan man hyra bil och åka själv. Fyrhjulsdrift är bra eftersom väder och vind kan förändras tvärt, samt en del av vägarna, även till de populära ställena, kan vara tidvis dåliga.

Om man åker själv kan man också besöka platserna på udda tider för att undvika den värsta rusningen. Kolla in när turistgrupperna är vid till exempel vattenfallet Gullfoss och kom en timme innan, så du får utrymme att njuta av utsikten.

Vill man se lunnefåglar eller valar är det bäst att ta en dagstur på en av de många båtar som avgår från gamla hamnen, nära konserthuset Harpa.

Christoffer Westerlund

Mer om ämnet på Yle Arenan