Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Catzo Salo feministpredikar

Från 2015
Uppdaterad 25.06.2015 13:28.
Miss Gay Finland 2015 Catariina Salo
Bildtext En glad nyvald miss.
Bild: Yle / Anna-Karin Siegfrids

Sent igår kväll (24.6) gick Miss Gay Finland-finalen av stapeln i Helsingfors. X3M:s egna Catariina Catzo Salo gjorde en grand slam och blev korad till den tredje Miss Gay Finland genom tiderna. Hon fick hela 40 procent av publikens röster.

Vi nappade tag i Catzo för att fråga hur det känns att vara en miss. Hennes telefon ringer konstant och alla vill ha henne. Men visst hade hon tid för oss.

- Det känns galet att jag vann! Jag är supertrött men samtidigt sjukt sjukt lycklig. Det känns överväldigande och ljuvligt, utbrister hon energiskt.

Kampanj och aktiva supportrar

Miss Gay Finland 2015 heter Catariina Salo.
Bildtext Glädjen var stor när vinnaren utlystes.
Bild: Ömer Acar

Catzo förde en väldigt aktiv kampanj på sociala medier och hennes supportrar hade gjort Catzo-masker och tryckt upp t-skjortor så stödet var starkt.

- Jag tänkte att om jag en gång går med i detta så kör jag det fullt ut, berättar Catzo.

Hon konstaterar också att hon hade lite av en fördel eftersom hon jobbar i den finlandssvenska mediavärlden.

- Jag har ett brett nätverk och det var så många som sa fina saker om mig.

En predikan

Själva tävlingen gick av stapeln på en nattklubb i Helsingfors och Catzo tror att det som avgjorde hennes vinst var hennes talang som hon framförde och det faktum att hon noga hade funderat igenom vad hon vill göra om hon vinner.

- Min talent var nog jättebra och domarna blev imponerade av den.

Catzos talangdel gick ut på att hon framförde en så kallad feministpredikan. Hennes inspiration kommer från Kathleen Hanna, en av grundarna till Riot Grrrl.

- Hon gjorde spoken word-poesi och jag har tittat på sådana klipp på nätet och sett dokumentären om henne. Hon är jätteimponerande.

Catzo konstaterar att eftersom hon inte kan sjunga så måste hon göra en predikan för att få ut det på ett verbalt sätt. Se Catzos feministpredikan längre ner i artikeln.

Det kommande missåret

Under sitt missår vill Catzo främja jämställdhet och jämlikhet. Hon vill jobba för minoriteter, både för sexuella och språkliga sådana.

- Det är det jag vill göra men jag vet inte ännu exakt hur jag ska göra det i praktiken.

Hejdå skåpet!

Det som är exceptionellt med Catzo är att i och med tävlingen kom hon ut ur skåpet offentligt. Vännerna har vetat om saken redan länge men nu är det ute i offentligheten.

- För mig var det kanske inte så nervöst att komma ut för jag har verkligen funderat igenom sakerna och jag har gått i terapi i ett år och blivit trygg i mig själv. Jag kände att detta är något jag måste och verkligen vill göra.

Kolla in Catzos feministpredikan här.

Programmet är inte längre tillgängligt
X3M-tv: Catariina Salo, Miss Gay Finland 2015 - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)