Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Falskt bombhot mot Ryanair

Från 2015
Uppdaterad 25.06.2015 12:16.
Ryanairs flygplan
Bild: EPA

Ett plan som hade anlänt till Warszawa från Norge och som var på väg tillbaka till Rygge flygplats i Østfold utsattes för falskt bombhot på torsdag morgon.

Tidigare rapporterades att ett passagerarplan som tillhör Ryanair hade tvingats nödlanda på Modlin-flygplatsen i Warszawa på grund av bombhot.

Nu rapporterar både norska Aftenposten och NRK att polsk polis utgår ifrån att bomblarmet var falskt, att Ryanair-planet landade normalt på Modlin, men att resan tillbaka till Norge blev uppskjuten.

Enligt ett uttalande från Ryanair mottog flygplatsen i Modlin ett anonymt telefonsamtal om att det fanns sprängmedel ombord på Ryanair-flyget som nyss landat och som var på väg tillbaka mot Rygge flygplats i Norge.

Flygplatsen stängdes för ankommande flyg och en bombgrupp sattes in för att undersöka planet.

Enligt en passagerare som intervjuats av Aftenposten så förlöpte landningen rätt normalt.

- Efter att vi hade landat fick vi besked om att flyget utsatts för hot och att vi måste lämna planet så fort som möjligt och låta vårt handbagage ligga kvar, sade Jan Magne Andreassen till Aftenposten.

Andreassen hade inte uppfattat situationen som väldigt dramatisk.

- Det hela gick rätt bra. Alla steg tryggt av flyget och strax därefter var polisen och brandväsendet på plats.

En misstänkt man gripen

Senare uppgav polistalesmannen Mariusz Mrozek för polska TVN24 att polisen hade gripit en man misstänkt för att ha ringt in det falska bombhotet till Modlin-flygplatsen.

Enligt polisen greps den 48-årige mannen i sitt hem.

- Det finns inga bevis på att någon organiserad grupp skulle ha legat bakom hotet. Snarare verkar det som om vi har att göra med ett ansvarslöst spratt, sade Mrozek.