Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Alfred & Jakob återförenade i Nittonhundranånting

Från 2015
Alfred Backa och Jakob Nylund iklädda kostymer.
Bildtext Jakob Nylund och Alfred Backa i vardagskläder.

I över tio år har Alfred Backa och Jakob Nylund producerat dumheter tillsammans. Det började med slarviga sketcher på internet (innan Youtubes tid /gamlings anmärkning), för att sedan bli scenshower, filmer och radioprogram. Nu är radarparet (som trots begreppet sällan syns i radarmaskiner) Alfred och Jakob återförenade för en sommar i Nittonhundranåntings tjänst.

Vem är då Jakob Nylund?
Jakob är uppvuxen mitt i den österbottniska idyllen, i den havsnära orten Maxmo, som är mest känd för att jag just nämnde den i den här artikeln. Där skolade han sig till skolelev, som var brukligt på den tiden. Jakob var aldrig musikaliskt begåvad, vilket tydligt märks i det omåttligt populära Youtube-klippet där han framför en österbottnisk folkvisa som han skrivit själv.

Under högstadietiden blev Jakob bekant med en annan medelmåttigt begåvad yngling vid namn Alfred Backa. De bägge började umgås (när ingen annan ville) och samtidigt påbörjade de sitt livslånga skapande, som resulterade i mycket av den folkkära kultur som Österbotten har att stoltsera med idag. Efter hand blev radio en viktig del i deras liv, då Radio X3M sökte någon som kunde axla Radio Pleppos mantel i ett nytt sketchprogram. X3M sökte land och rike runt efter de mest roliga, fyndiga, underfundiga och kreativa radiokomikerna. När några sådana inte hittades fick Alfred och Jakob börja sända programmet. Det fick namnet "Sedlighetens vänner", och sträckte sig över två och ett halvt år.
Här är ett smakprov från den hundra avsnitt långa serien:

Vad ska Jakob göra i Nittonhundranånting?
När jag (Alfred Backa) nu har gjort runt 40 avsnitt av nostalgihumorprogrammet Nittonhundranånting på egen hand, kändes det som att jag ville ta lite semester. Emedan ordet "semester" inte finns i egenföretagarens vokabulär (trots att jag redan använt ordet två gånger i denna text) så tänkte jag att det vore lämpligt att ta in en praktikant som kunde hjälpa mig lite över sommaren. Därför blev Jakob uppringd och ombedd att rycka in. Vad vi kommer att göra i sommar-Nittonhundranånting är att koppla ihop historiska händelser med vår samtid. Vi kommer att ta oss an stora frågor i världshistorien, och faktiskt komma på svar på dessa. Vi kommer dessutom att göra en hel del löjliga sketcher. Nu på fredag kommer första avsnittet av det nya Nittonhundranånting. Då kommer vi att fokusera på Titanic-tragedin år 1912. Mycket trevlig underhållning med havsnära anknytning.