Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Frida Braxell skrev sången om silvertejp

Från 2015
Uppdaterad 01.07.2015 11:02.
Frida Braxell, vissångerska, Sverige
Bildtext Frida Braxell seglar med Trubadurskeppet och uppträder i Helsingfors, Esbo och Porkala
Bild: ©Erik Bengtsson

Hon slipper nog aldrig det epitetet. Frida Braxell, tjejen som skrev sången om silvertejp. Å andra sidan gäller det att hitta sin egen stil och det har Frida Braxell lyckats med. Nu kommer hon till Finland för ett par konserter med visvännerna ombord på Trubadurskeppet.

Sällskapet Visans Vänner i Helsingfors fyller 70 år och firar med Trubadurskeppet, Jakten Alexandra, som seglar längs den nyländska kusten och ger konserter i hamn under första veckan i juli.

Trubadurskeppet, Visans Vänner i Helsingfors 70 år
Bildtext Trubadurskeppet seglar med nordiska vissångare ombord

Frida Braxell hör till de svenska vissångarna som engagerats och hon uppträder på konserten på Café Carusel, Helsingfors, på torsdag kväll samt både på Hanaholmen, Esbo, fredag morgon och i Porkala fredag kväll.

Välkommen till Finland! För tredje gången som visartist, eller hur!

- Tack så mycket! Det är faktiskt tredje gången som jag besöker Finland över huvud taget. Tidigare har jag besökt visfesten i Hangö men den här gången har jag lite bättre möjligheter att utforska Helsingfors, Esbo och Porkala. Det ser jag verkligen fram emot!

Hur vill du presentera dig för en ny publik i Helsingfors, Esbo och Porkala?

- Att jag är ”hon som skrev sången om silvertejp” kommer troligtvis alltid att vara en stor del av min musikaliska identitet. Men jag hoppas såklart på att få sätta andra texter i rampljuset.

På tal om silvertejp. Enligt 12 smarta tips i en svensk kvällstidning kan den användas till att torka tvätt, bli av med vårtor, ta bort djurhår och istället för bh. Det här visste du ju redan!

- Haha, ja, silvertejpen är bra till alla möjliga saker. Själv räddade den mig när jag var utan axelband på en konsert en gång. Jag har även gjort ett mikrofonstativ av kvastskaft och silvertejp en gång när det inte fanns vanliga stativ att tillgå.

Din skiva Fattiga riddare har några år på nacken redan. Är du igång med nya visor? Kan vi vänta en uppföljare snart?

- Jag har många nya visor på gång och jag planerar att bjuda på några av dem redan under konserterna här i Finland. En skiva känns som ett måste då jag har mycket nytt material. Men det finns ännu inget officiellt datum för när den skall släppas. Däremot kommer det att hända ganska mycket annat som går att ta del av för den som längtar, men det vill jag inte avslöja allt för mycket om ännu. Den som håller ögonen öppna får se.

Hur lätt eller svårt är det att vara vissångerska i Sverige idag?

- Jag tycker inte alls att det är särskilt svårt. Det gäller att hitta sin egen grej och sitt eget uttryck i musiken. Sedan gäller det bara att hålla sig synlig. Ofta får man förfrågningar om nya spelningar från personer i publiken. Och om man inte har så många betalda spelningar så kan man ofta göra någon billigare spelning som förband till en annan musiker, eller ställa sig på en öppen scen. Det finns så många visentusiaster där ute som bara väntar på att få höra ny musik!

Kunde du tänka dig att leva av musiken?

- Det är absolut något jag skulle kunna tänka mig. Och det skulle jag också kunna göra idag. Men då behöver jag bredda mitt urval av scener. Idag spelar jag exempelvis högst sällan på dop och bröllop och jag söker mig helst inte till scener där publiken i första hand är på plats för att dricka. Det beror på att det är svårt att få kontakt med en berusad publik och att jag inte har många egna låtar i dagsläget som passar sig för dop och bröllop. Men jag har faktiskt spelat Welcome to hell på ett bröllop en gång. Det kändes lite konstigt men var väldigt uppskattat.

Till sist: Vem är din största idol och förebild när det kommer till berättelser, visor, musik?

- Min absoluta favorit är Lill Lindfors. Jag älskar hennes sätt att framföra texter och hennes enorma närvaro. Sedan är jag väldigt förtjust i det urval av låtar som hon framför, nårgra favoriter är Om himlen och Österlen, Du är du-jag är jag och självklart En man i byrån. Jag tycker mycket om när låttexter behandlar välkända vardagsfenomen på ett nytt sätt.


Frida Braxell uppträder på Trubadurskeppets konsert på Café Carusel, Helsingfors torsdag 2.7 kl, 18, på Hanaholmen, Esbo fredag 3.7 kl. 7.30 och i Porkala, fredag 3.7 kl. 18.

Trubadurskeppets rutt

Tisdag 30.6 Lovisa, Skeppsbron
Onsdag 1.7 Pellinge, Solhälla
Torsdag 2.7 Helsingfors, Café Carusel
Fredag 3.7 Esbo, Hanaholmen
Fredag 3.7 Porkala, Rigårdsnäs
Lördag 4.7 Barösund, Walhalla
Söndag 5.7 Skåldö, Skärhalla

Mer om ämnet på Yle Arenan