Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Punkens nya skepnad

Refused
Bildtext Umeå-bandet släpper nytt album, Freedom.

Refused är tillbaka efter 17 års paus. Vi snackade med Kristofer Steen två veckor innan albumsläppet.

Efter en anspråkslös paus på 17 år så släpper Umeå-bandet Refused ett nytt album, Freedom.

Friheten som Refused skriker om, handlar inte enbart om något politiskt eller humanistiskt, utan även om en sorts frihet att skapa. Att skapa ett nytt album efter en lång paus till exempel. En aningen förkyld Kristofer Steen svarar i telefonen då Supernova ringer upp honom, två veckor före albumsläpp.

- Det måste vara ebola eller någonting, skojar Kristofer.

- Jag försöker igen bli van med att folk är intresserad av vad man gör. Jag har gjort intervjuer hela dagen och har inte kanske ännu heller anpassat mig till att svara på en massa frågor.

Albumet före Freedom, The shape of punk to come, gjorde det som albumets titel redan lovade. Skivan omdefinierade punken. Musiker allt från Anthrax till Blink 182 och Disco Ensemble hyllar plattan som en av de bästa någonsin. Kvickt efter den skivan splittrades bandet.

- Vi hade egentligen bestämt redan då vi skrev och spelade in skivan att vi kommer att lägga ner bandet, avslöjar Kristofer. Jag tror att det bidrog med en känsla av lättnad och att på riktigt göra vad vi ville utan att tänka på omvärlden alls.

Detta är något som de flesta banden strävar efter men få lyckas.

- Samma gäller nya albumet, Freedom. Varken vi eller någon annan hade någonslags förväntningar på hur en ny Refused-platta skulle låta. Där av titeln delvis.

Stjärnmottagning

År 2012 aktiverades Refused igen på livefronten. Bandet gjorde en världsturné på 84 spelningar. Turnén nådde även Ruisrock i Åbo. Undertecknad bevittnade den överfantastiska spelningen. Eftersom bandet var helt väck i långt över tio år så har bandet hunnit samla massvis med fans under sin paus. En del av dessa mera namnstarka än de andra.

- Under en av de första spelningarna vi gjorde efter pausen så dök bland andra Kirk Hammett från Metallica samt Mike Patton från Faith No More upp och snackade med oss, berättar Kristofer. Det var ju rätt konstigt eftersom vi som unga spelat covers av bägge banden.

Faith No More kommer att slå ihop sina krafter med Refused under ett senare skede av denna sommar, då de gör en gemensam turné i Nord-Amerika.

Hör hela intervjun här.

Programmet är inte längre tillgängligt
Supernova: Refused / Kristofer Steen
Supernova: Refused / Kristofer Steen - Spela upp på Arenan